20 mei 2024

Naturalisatie 93-jarige zet Loppersum in etmaal op de kaart

0

Berustend ondergaat de geboren en getogen Nederlandse Gerda Bekker-ten Damme (93) uit Loppersum vanmiddag de verplichte naturalisatieceremonie. In de voortuin wappert een oranjewimpel. Voor iedereen zijn er oranjetompoezen. En als ironisch commentaar op de extreem mediagenieke gebeurtenis, die van de hoogbejaarde weer een echte Nederlandse moet maken, is om haar hals een oranje boa gedrapeerd.

De Lopster burgemeester Albert Rodenboog overhandigt Gerda Bekker in de woning van haar zoon een ingelijste ‘bevestiging van de verkrijging van het Nederlanderschap’, een Groninger koek en een bos bloemen. Ingeklemd door een woud van camera’s van tv-ploegen en persfotografen complimenteert hij haar uitbundig. "Binnen 24 uur heeft u Loppersum in Nederland en Duitsland op de kaart gezet. Veel mensen kunnen van u leren."

Gerda Bekker woonde in een grijs verleden drie jaar in Duitsland met haar inmiddels overleden man en had nog steeds een – verlopen – Duits paspoort. Een probleem ontstond onlangs toen zij zich bij de Postbank moest identificeren. Nu zij opnieuw het Nederlanderschap bezit, kan zij een id-kaart krijgen om weer geld halen. "Alleen jammer dat ik geen kapitaal meer heb", grapt de Lopster.

De sinds vorig jaar verplichte naturalisatieceremonie en alle commotie er omheen vinden de bejaarde en haar zoon Norbert (55) ronduit belachelijk. Gerda Bekker: "Ik ben altijd met hart en ziel Nederlander geweest. Van alle drukte kon ik gisteren niet slapen."

De internationale mediahype is volgens Rodenboog veroorzaakt doordat kranten suggereerden dat de 93-jarige onder de regels van Rita Verdonk moest ‘inburgeren’ en Loppersum haar heeft gematst: "Een misverstand. Voor mensen die ouder dan 65 zijn en langer dan 15 jaar in Nederland wonen, geldt een verkorte procedure waar geen inburgeringscursus aan te pas komt."

Dagblad van het noorden

Geef een reactie