22 april 2024

Komt u vaak in het Stedumerbos? Het is een klein maar divers en vooral mooi bos. De verscheidenheid en wandelstructuur is zo aangelegd dat u als wandelaar maximaal kunt genieten. Het Stedumerbos is er voor en door de dorpsbewoners. Het onderhoud gebeurt namelijk door vrijwilligers.
Elk jaar, op de eerste zaterdag van november organiseren we een natuurwerkdag. Dit jaar op 5 november. Tegen 9 uur verzamelden de vrijwilligers zich bij de Moarstee. Gezamenlijk zijn we het bos ingegaan waar we de taken verdeeld hebben. Een paar vrijwilligers zijn begonnen met het snoeien van takken. Dit was nodig omdat de trekkers, die de sloten schoonmaken en het wandelpad maaien, er last van kregen. Er waren maar een handjevol vrijwilligers, maar elk paar handen is er één. Met stokzagen zijn ze begonnen aan de zuidkant. Een deel van de rand moest tot een hoogte van ongeveer 3 meter afgezaagd worden. Een andere vrijwilliger begon met het Reinderspad. Dit pad is vorig jaar opnieuw aangelegd, maar dreigt nu alweer overgroeid te raken. Met een hooihark (rijf) trok ze het overwoekerende gras naar achteren, zodat de originele breedte weer tevoorschijn kwam.
Ook zijn er een paar vrijwilligers bezig gegaan met de vogelhuisjes in het bos. Deze proberen we regelmatig schoon te maken, zodat de vogels in het voorjaar een fris opgeruimd huis aantreffen. Tegen 10 uur kwamen de Struners (scoutingvereniging Stedum) de vrijwilligers versterken. Een paar kinderen hielpen mee bij het tevoorschijn toveren van het Reinderspad. een paar kinderen hielpen mee met snoeien en takken slepen en een groepje ging zelfstandig snoeien. Hierbij hebben ze ook een paar (geselecteerde) bomen omgezaagd en de stammen klaar gemaakt voor transport. Dit hout is naar de opslag van de scouting gegaan en dient als brandhout voor de pinkster- en zomerkampen in de toekomst. Dat het bomen vellen niet nieuw voor ze was, bleek wel uit hun werkwijze. Met scherpe bijlen en zagen werden de bomen vakkundig geveld. Met een "van onderen!" storten ze verslagen ten aarde.
Op de ter plekke gefabriceerde houtbokjes werden de stammen op mooie lengtes afgezaagd. Ondertijd werd er koffie geserveerd bij de picknickplaats midden in het bos. Dat ging er in als koek. De koek zelf trouwens ook. Dit zijn de belangrijke momenten. Er wordt bijgepraat, kennis gemaakt met nieuwe bewoners en genoten van het mooie Stedumerbos. Na de koffie ging iedereen weer verder met zijn klus. Bij de kinderen vindt er wel roulatie van werkzaamheden plaats, omdat afwisseling plezier geeft. Tot onze verbazing bleek de zuidkant van het bos al helemaal klaar te zijn. Deze kant was gezaagd en de takken waren mooi op rillen gelegd. Daarom is deze zaagclub verder gegaan aan de oostkant, bij het Maar langs. Hier waren ook overhangende takken die teruggesnoeid moesten worden. Aan deze kant van het bos was geen wind maar wel zon. Een heerlijk temperatuurtje om bij te werken. Het duurde maar even voor de jassen uit gingen. Ook de vogelhuisjes waren op den duur allemaal schoon. Dat wil zeggen, alle huisjes die nog te traceren waren. Er verdwijnen wel eens huisjes of de exacte locatie is niet meer bekend.
Inmiddels waren er ook een paar vrijwilligers bezig met de houtsnippers bij de Moarstee. Hiermee werd een pad aangelegd naar het bos. Met een schep en een kruiwagen ben je met dit werk zo een paar uur zoet. Tegen 12 uur ging de telefoon. Van Staatsbosbeheer (eigenaar van het bos) kwamen een paar mensen ook nog even kijken. Ze waren nieuwsgierig wat er in ons mooi Stedumerbos aan onderhoud gepleegd werd. We hebben samen een rondje gelopen en de werkzaamheden, maar ook de mooie plekjes, bekeken. Ze waren onder de indruk van de bedrijvigheid van de vrijwilligers. Ook het vellen van de bomen door de Struners was een mooi plaatje waar ze van konden genieten. Dik tevreden en bijgepraat gingen ze weer huiswaarts.
Terug in het bos bleek het Reinderspad ook klaar te zijn. Dat was boven verwachting. Het liep ook al tegen 12.30. Het was mooi geweest. Het werk was klaar en in de Moarstee was de soep warm. De randen gesnoeid, de huisjes schoon en het pad weer hersteld. Ondanks dat er niet veel vrijwilligers waren, is er wel erg veel werk verzet. De Struners, weten zich elk jaar dapper te weren en verzetten altijd veel werk. Dit is onze vaste kern op de natuurwerkdagen. Daarnaast hebben de aanwezige vrijwilligers ons ook verbaasd over de hoeveelheid werk die verzet is. De groencommissie dankt namens het dorp Stedum, de Struners en de vrijwilligers voor het verzette werk. U als wandelaar kunt blijven genieten van het bos, dankzij hun inzet. Goed om aan te denken als u de volgende keer weer een rondje bos doet. Doet u volgend jaar ook mee?
 

www.stedum.com,

Geef een reactie