16 juni 2024

Nieuw onderkomen voor Kunstuitleen Eemsmond

0

De ruim 1500 kunstwerken van de Kunstuitleen Uithuizen verhuizen van de huidige locatie in de oude lts naar een pand in de Schoolstraat. Het college van burgemeester en wethouders is bereid om de komende drie jaar de huur plus vaste maandlasten te betalen, wat neerkomt op bijna 43.000 euro.

De gemeenteraad discussieert volgende week donderdag over de kunstuitleen die in 1998 het levenslicht zag. De raad is verdeeld over de verhuizing van de kunstuitleen naar de Schoolstraat. Tot voor kort was het plan om de kunst te stallen in het voormalige postkantoor, maar de gemeente kampt met ruimtegebrek en gaat daar zelf zitten.

Als het aan Gemeentebelangen ligt, wordt de kunstuitleen opgedoekt. "Het is verspilling van gemeenschapsgeld. Slecht een enkeling maakt er gebruik van. Wat de gemeente er nu aan gaat spenderen hè, moet je eens kijken wat dat per geleend schilderij kost", vindt Arie Nienhuis. Zijn partij vindt dat de gemeente al haar schilderijen moet verkopen en de opbrengst aan een goed doel geven.

Raadslid Erik de Graaf van GroenLinks kijkt er heel anders tegenaan. Volgens hem moet de gemeente structurele steun bieden aan de kunstuitleen. Hij vindt het geen dure grap. "Cultuur mag wel wat kosten."

De Culturele Raad is samen met de stichting Werk op Maat verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de artotheek. Ondanks het grote aantal schilderijen dat eigendom is van de gemeente, blijft het aantal leners klein. Zo’n tachtig mensen hebben een abonnement op de kunstuitleen. Hoeveel kunstwerken ze gezamenlijk per jaar lenen is niet precies bekend, maar naar schatting zijn het niet meer dan 150.

"Je moet dit zien als een nieuwe start voor de kunstuitleen", zegt Lya Groenewoud van de Culturele Raad. "Het pand in de Schoolstraat is een centraal gelegen locatie. Dat het nu niet storm liep, komt omdat niet bekend was of de kunstuitleen zou blijven bestaan. Er werd nauwelijks tijd en energie in gestoken." Dat wordt anders, als het aan Groenewoud ligt. "We gaan weer exposities houden, lezingen en we gaan ons richten op scholen en bedrijven."

Dagblad van het noorden

Geef een reactie