25 juli 2024

Nieuwe serie minicursussen bij De Jonge Onderzoekers Eemsdelta vanaf 31 maart

Jongens en meiden vanaf 8 jaar die graag met hun handen bezig zijn, het leuk vinden om iets moois te maken en iets willen leren over techniek en gereedschappen kunnen vanaf 31 maart meedoen aan een nieuwe serie minicursussen bij De Jonge Onderzoekers Eemsdelta.
Een minicursus houdt in dat deelnemers vier middagen aan een werkstuk werken en dat er een specifieke techniek centraal staat. Doordat ze meerdere middagen de tijd hebben, krijgen de deelnemers de techniek goed in de vingers en leren ze de gereedschappen die daarbij nodig zijn op de juiste manier gebruiken. Er zijn vier leuke minicursussen om uit te kiezen.

Expeditie Elektronica
In de minicursus Expeditie Elektronica maken de deelnemers kennis met de mogelijkheden van elektronica. Stroomkringen, serie- en parallelschakelingen, weerstanden; het komt allemaal voorbij. Natuurlijk worden er ook leuke werkstukken gemaakt. Bijvoorbeeld een LED-mannetje om het solderen in de vingers te krijgen, of een zenuwenspiraal om te ervaren hoe een stroomkring werkt. Zowel voor beginners als gevorderden is deze cursus geschikt.

LEGO Spike
In de minicursus LEGO Spike draait alles om het bouwen en programmeren van een LEGO-robot. Het doel is om de robot zo te programmeren dat hij opdrachten zoals het verslepen, tillen en verplaatsen van objecten zo nauwkeurig mogelijk doet. In de cursus leren de deelnemers werken met de programmeertaal Scratch. Nieuwe deelnemers kunnen instappen. Wie al eerder is geweest kan verdergaan.

Rupsje Nooitgenoeg
Wie geïnteresseerd is in houtbewerken kan de komende periode aan de slag met een grappige rups waarvan het lijf door een vernuftig aandrijfmechaniek kan kronkelen. Zagen, schuren, spijkeren, boren, verven en lijmen zijn de vaardigheden die de deelnemers oefenen bij het maken van dit werkstuk.

De Sprookjesboom
Tot slot is er een minicursus met gemengde technieken. Wie kiest voor De Sprookjesboom gaat aan de slag met piepschuim, natuurlijk materiaal, lijm en verf. Uit piepschuim ‘beeldhouwen’ de deelnemers een ruwe vorm van een boom. Deze wordt bekleed met boomschors en verder uitgewerkt met echte takken en mos. Tot slot krijgt de boom een gezicht. In dit werkstuk zit ook een beetje elektronica verborgen. Want de boom krijgt ogen van LED-lampjes die gloeien in het donker.

Data: 31/3, 7/4, 14/4, 21/4
Tijd: 15.00 uur – 17.00 uur
Locatie: De minicursussen vinden plaats in het technieklokaal van De Jonge Onderzoekers Eemsdelta aan de Opwierderweg 2 in Appingedam, van 15.00 uur tot 17.00 uur.