1 maart 2024

Nieuwjaarsconcert Stedum concurreert met Wenen

0

Afgelopen zaterdag hield Dorpsbelangen Stedum haar Nieuwjaarsbijeenkomst. Het Nieuwjaarsconcert was de laatste van drie activiteiten van Dorpsbelangen rondom Oud en Nieuw in Stedum.

 Op Oudejaarsdag was er een kerstbomenverbranding, waarbij Òanti-griep medicijnÓ en chocolademelk werd geschonken. In de Oudejaarsnacht was er voor de Stedumer feestgangers een goed bezochte Oudejaarsinstuif in het cafŽ, met groots vuurwerk en een vreugdevuur in de haven.


 


De eerste activiteit in het nieuwe jaar, het Nieuwjaarsconcert, werd voor het eerst georganiseerd  in de fraai opgeknapte Gerefomeerde Kerk in Stedum en het bijbehorende Trefpunt. In de opening van de avond kondigde Nanne Santing, de voorzitter van Jehova Nissi, aan dat Jehova Nissi dit jaar 90 jaar bestaat. Er staat o.a. een uitwisseling met TheoÕs Musikanten uit het Duitse Stedum op het programma. Jehova Nissi liet horen bij dit start van dit kroonjaar al heel wat muziek op het repertoire te hebben.


 


Ge•nspireerd door het Weense Nieuwjaarsconcert begon het orkest, keurig in het zwart gekleed, met een selectie van Weense walsen. Toen dirigent Luuk Tuinstra deze muziek aankondigde, slaakte iemand uit het publiek spontaan de kreet ÒheerlijkÓ.  Deze opmerking tekende de ontspannen sfeer van het concert. Men zwierde in de kerkbanken mee met de muziek. Het orkest liet soepel spelend horen hoe veelzijdig het is. Zo genoot het publiek van een Elvis songselectie, muziek uit de film Lilo en Stitch en een swingende ketchup song. Het concert werd be‘indigd volgens de Weense traditie met de Radetzkymars. Ook het publiek liet zich bij deze mars prima door Luuk Tuinstra dirigeren. Niet alleen hard en zacht klappen, maar ook staan en zitten, begreep het Stedumer publiek.  


 

Na afloop brachten de Stedumers gezamenlijk met de muzikanten een toost uit op het nieuwe jaar. Terwijl de jeugd aan het sjoelen ging, lieten de Stedumers lieten zich de Bourgondische Kir goed smaken. Voor herhaling vatbaar, was de algemene mening. Een tweede kans zou welkom zijn voor de Stedumers. Door het winterse weer en de griep was de opkomst was niet helemaal wat anders van verwacht mocht worden. Dat heeft het succes van de avond niet in de weg gestaan. Meer anti-griep medicijn schenken, reageerde een bezoeker laconiek.

Dorpsbelangen

Geef een reactie