22 april 2024

NLTO schiet toekomstvisie Loppersum af

0

Loppersum – De inkt van het toekomstplan voor de gemeente Loppersum is nog maar net droog of de landbouwers in deze gemeente staan al op hun achterste benen. Door de grote nadruk op cultuurlandschap, natuur en recreatie in het plan vrezen de boeren in de verdrukking te komen. De NLTO heeft inmiddels al bezwaarschriften ingediend tegen de zogenoemde strategische visie.

“In de inleiding staat dan wel dat de landbouw zich moet kunnen blijven ontwikkelen, maar in de rest van het stuk lees ik alleen maar enorme beperkingen voor de agrarische sector”, zo verwoordt voorzitter Piet Glas van de NLTO-afdeling Fivelingo de wrevel onder de boeren. “Loppersum is nog altijd een agrarische gemeente, maar ik vraag mij af of de opstellers van dit plan de landbouw en aanverwante bedrijvigheid wel serieus nemen.”


De zeer vruchtbare grond en de zeer effici‘nte verkaveling maakt het grondgebied van Loppersum uitstekend geschikt voor landbouw. “Maar als ze toeristische fiets- en wandelpaden door de akkers gaan leggen en het Fivel-meanderdal tot natuurlandschap willen maken, in aansluiting op de ecologische hoofdstructuur, raken de landbouwgronden versnipperd”, zegt Glas.


De strategische visie, opgesteld door bureau De Zwarte Hand, blinkt volgens Glas uit in onkunde, foute aannames en gebrek aan kennis van het gebied. “We willen best meepraten over de toekomst van dit gebied, maar niet op basis van dit slechte plan. Ik heb er kaartjes in gezien waarop de Fivel als een brede blauwe rivier staat getekend, terwijl deze stroom al duizend jaar geleden zijn functie heeft verloren. De oude bedding is alleen nog te herkennen aan de vorm van de verkaveling, de hoogte en de zwaardere grond. Dat moet je nu niet meer terug willen draaien.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie