13 april 2024

NOM wil 13 miljoen euro steken in internet via ADSL

0

groningen – De Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) mikt op aanleg van een glasvezelnetwerk in Noord-Nederland. Om Groningen, Drenthe en Friesland volledig aan te sluiten, is 800 tot 1200 miljoen euro nodig. Die kosten zijn zo hoog dat de NOM verwacht dat het nog wel een aantal jaren zal duren voordat het zover is.

De toepassing van internet via de ADSL-technologie, waarbij de telefoonlijn wordt gebruikt, is volgens de NOM aanzienlijk goedkoper. Daarom heeft zij een plan voorgelegd aan de drie provinciebesturen om het aantal aansluitingen op ADSL sterk uit te breiden. Er is nu een gemiddelde bezettingsgraad van 60 procent. De NOM ziet mogelijkheden om de dekking op het landelijk gemiddelde van 85 procent te brengen. Vooral voor de zakelijke en consumentenmarkt in regio’s als Oost-Groningen, Noordwest-Friesland en grote delen van Drenthe is dit van belang, oordeelt de NOM, omdat deze regio’s verhoudingsgewijs meer onrendabele gebieden kennen.

Uitvoering van het plan, waarmee het Noorden weer vijf jaar verder kan, kost 13 miljoen euro. De NOM heeft de drie provincies gevraagd hier alle een aandeel in te leveren. Zij wil hiervoor in zee gaan met aanbieder KPN. Voor de Groninger gedeputeerde Joop Boertjens van economische zaken staat nog niet vast of het is toegestaan andere aanbieders bij voorbaat uit te sluiten. “Ik heb signalen gekregen van concurrenten die vinden dat dit niet kan.”

Mede hierom wilde de statencommissie Ondernemend & Bereikbaar Groningen woensdag nog geen uitspraak doen over de gevraagde bijdrage.

© Archief www.stedum.com

www.dvhn.nl

Geef een reactie