25 april 2024

Noodopvang nog weken onbewoonbaar

0

Appingedam – Het zal nog vele weken duren voordat 65 asielzoekers weer terug kunnen keren naar het door brand getroffen noodopvangcentrum De Wierde in Appingedam. Op 17 april moesten de bewoners worden ge‘vacueerd na een uitslaande brand. Ze genieten nu tijdelijk onderdak in de voormalige zusterflat van Huize Solwerd, dat nog niet zo lang geleden dienst deed als asielzoekerscentrum

Er is nog niet eens een begin gemaakt met het herstel van het noodopvangcentrum. “We moeten nog wachten op het politierapport over de brand en de gesprekken met de verzekeringsmaatschappij zijn ook nog lang niet afgerond”, zegt Helne van Noord, voorzitter van de stichting Noodopvang De Wierde. “Daarna moet nog berekend worden wat de kosten van het herstel zijn. Het is niet uitgesloten dat het gedeelte met de twee door brand vernielde kamers in de huidige toestand wordt gelaten en wordt afgetimmerd.”


Maand


Volgens Van Noord zal het in ieder geval nog minstens een maand duren voordat de ‘dakloze’ asielzoekers naar De Wierde kunnen gaan.


De bewoners zelf blijken daar overigens helemaal niet mee te zitten. Van Noord: “Ze voelen zich prima in de zusterflat en hoeven niet terug. Ze hebben nu grotere kamers, meer privacy en ervaren veel minder drukte dan in de noodopvang.”


Of de asielzoekers langer in de zusterflat mogen blijven is een kwestie van overleg tussen de gemeente Appingedam en de eigenaar van zowel de zusterflat als de noodopvang, Johan van Dansik in Groningen.


De zusterflat moest eerder ontruimd worden

www.dvhn.nl

Geef een reactie