22 juli 2024

Noorden nog niet verlost van chloortrein

0

Delfzijl – De omstreden chloortreinen blijven mogelijk langer dan gepland door Nederland rijden. De aangekondigde bouw van twee nieuwe chloorfabrieken van Akzo Nobel in Delfzijl dreigt namelijk serieuze vertraging op te lopen. Het is zelfs niet uitgesloten dat de bouw helemaal niet doorgaat.

De Europese Unie heeft nog altijd de door de Nederlandse regering toegezegde subsidie van 25 miljoen euro niet goedgekeurd. Zelf houdt Akzo Nobel er al rekening mee dat het niet tijdig kan beginnen met de nieuwbouw. Het concern wilde over anderhalve maand, rond 1 juli, starten met de bouw. Uiterlijk 1 januari 2006 zouden de nieuwe fabrieken al moeten draaien. Akzo Nobel was alleen met rijkssteun bereid te investeren, dus zonder witte rook uit Brussel gaat de schop niet de grond in.


Akzo Nobel stopt met de chloorproductie in Hengelo. De concentratie van chlooractiviteiten in Delfzijl moet een einde maken aan de omstreden chloortransporten per trein, die ook door woonwijken gaan. Dat was met name toenmalig PvdA-minister Jan Pronk wel enige miljoenen subsidie waard. Maar gaat Brussel toch niet akkoord met die gulle hand, of met slechts een deel van de rijksbijdrage, dan is voorlopig ook niet het ”chloor van het spoor.” De nieuwe chloorfabrieken op het Chemiepark Delfzijl zijn samen goed voor 130 arbeidsplaatsen. Ook die banen staan nu op het spel.

www.dvhn.nl

Geef een reactie