25 mei 2024

Noorden over een jaar van chloortrein af

0

Delfzijl/Amersfoort – Goed nieuws voor wie in de buurt van het spoor woont. Niet pas halverwege maar mogelijk al in februari volgend jaar rijdt de laatste chloortrein door Noord-Nederland. Akzo Nobel verwacht namelijk een belangrijk deel van de achterstand in te lopen die eerder ontstond bij de bouw van de nieuwe chloorfabrieken in Delfzijl.

De werkzaamheden dreigden een half jaar later dan voorzien te worden opgeleverd: niet in januari van het volgend jaar, maar pas in de zomer. Akzo Nobel echter denkt dat het toch februari 2006 – over precies een jaar dus – al de nieuwe chloorproducent MEB kan laten draaien, in april gevolgd door het MCA, de nieuwe chloorverwerker. Zodra het MEB draait, komt aan het omstreden transport van chloor over het spoor een eind.


Sinds medio oktober wordt er gebouwd op het Chemiepark Delfzijl. Volgens Paul van der Boor, communicatiemanager bij Akzo Nobel Base Chemicals in Amersfoort, vlot het werk goed: “Het graven en heien is klaar. De aannemer brengt nu de bekisting voor de fundering aan. In dit tempo hopen we al over een jaar de eerste chloor uit het MEB te krijgen. Als die goed is – die slag om de arm moet ik houden – hoeft inderdaad de chloortrein ook niet meer te rijden.”


Half jaar


Door de sluiting van de oude, onrendabele chloorfabrieken in Delfzijl zijn 180 banen verloren gegaan. De nieuwbouw levert na gereedkoming 120 nieuwe arbeidsplaatsen op. Met het project is 160 miljoen euro gemoeid, waarvan 57 miljoen door het Rijk wordt neergeteld. Heel lang was onzeker of de EU wel zou instemmen met de Nederlandse subsidie. Daardoor kon de nieuwbouw niet op 1 juli van het afgelopen jaar van start gaan, zoals de bedoeling was, maar pas half oktober. Door de onzekerheid konden ook niet alle bestellingen tijdig de deur uit, zodat Akzo Nobel al rekening hield met een uiteindelijke vertraging van een half jaar. Dat wordt waarschijnlijk dus veel minder.


Trein rijdt eerst nog even in omgekeerde richtingDe bouw van de nieuwe Akzo-fabrieken moet chloorproductie en -verwerking concentreren in Delfzijl, met als hoofddoel: geen chloor meer over het spoor. Op dit moment gaat het chloor dat Akzo’s oude chloorproducent in Delfzijl, het DEB, produceert voor een belangrijk deel per trein naar Rotterdam. In mei van dit jaar stopt het DEB, vooruitlopend op de ingebruikname van het nieuwe MEB.


Maar doordat een aantal buren op het Chemiepark Delfzijl (Teijin Twaron, Noveon) ook chloor afneemt, blijven de treinen nog even rijden, zij het de andere kant op: naar Delfzijl toe. Woordvoerder Paul van der Boor: “Dat zal zo’n 25.000 ton op jaarbasis zijn. Het is chloor uit Hengelo, Duitsland of Zweden. Pas als we zelf weer chloor maken in Delfzijl, stoppen de chloortreinen definitief. Al hebben we dan in geval van storingen nog wel een ontheffing voor maximaal 10.000 ton per jaar.”


In Rotterdam, waar nu meer chloor wordt verwerkt dan gemaakt, komt in het derde kwartaal van dit jaar een uitbreiding van de productie gereed. Net als in Delfzijl wordt Akzo Nobel daar zelfvoorzienend, met een even grote chloorproductie als -afname. In Hengelo stopt Akzo Nobel met chloor.

www.dvhn.nl

Geef een reactie