25 april 2024

Noorden raakt voordeel van gaskorting kwijt

0

DEN HAAG – Na dertig jaar krijgen Groningen, Friesland en Drenthe vanaf 1 juli geen korting meer op aardgas.

 Daardoor verliezen de overheden in deze noordelijke provincies miljoenen euro’s, omdat zij het voordeeltje namens de kleingebruikers gebruikten voor publieke zaken.

De zogeheten noordenkorting verdwijnt automatisch als gevolg van het vrijgeven van de energiemarkt, waardoor er geen voorgeschreven prijzen meer mogelijk zijn. De korting was mogelijk omdat er weinig transportkosten zijn, doordat de gaswinning in het noorden plaatsvindt. Voor het noorden heeft de specifieke korting ook een symbolische betekenis wegens de gaswinning in de eigen regio.


Het voordeeltje bedraagt volgens een woordvoerder van de Gasunie een halve eurocent per kubieke meter gas. Per huishouden komt dat gemiddeld uit op ongeveer 10 euro per jaar. In de praktijk vloeit de korting echter al jaren niet naar de gebruikers terug. De distributiebedrijven van het gas, die in handen zijn van overheden zoals gemeenten, houden de korting.


Publieke zaken


Volgens de woordvoerder van de Gasunie steken zij dat geld in allerlei publieke zaken, zoals fietspaden. De korting bedraagt volgens hem grofweg 1 miljard eurocenten (10 miljoen euro).


Landelijk wordt per jaar 20 miljard kubieke meter gas geleverd, waarvan ongeveer 10 procent aan de 1,5 miljoen mensen in het noorden. Overigens gold de korting alleen nog voor kleingebruikers. Zij werd in 1999 al afgeschaft voor grootverbruikers en in 2002 voor middenverbruikers.

www.dvhn.nl

Geef een reactie