2 maart 2024

NoordNed mag langer rijden op spoorlijnen

0

GRONINGEN – Minister Netelenbos van verkeer en waterstaat staat positief tegenover een verzoek van de provincie om de exploitatie van de drie Groninger spoorlijnen over een langere periode door NoordNed te laten verzorgen. Ook is ze bereid naar mogelijkheden te zoeken om geld vrij te maken voor de inzet van nieuw materieel.Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een gesprek tussen de minister en verkeersgedeputeerde T. Musschenga. De gedeputeerde toont zich tevreden. Hij is al een poosje in de weer om NoordNed tot de aanschaf van nieuwe treinstellen te bewegen. “Want we moeten de passagiers in de toekomst in kwalitatief betere treinen vervoeren.” Ronduit teleurgesteld is Musschenga over het besluit van de Nederlandse Spoorwegen om met ingang van maandag op het traject Groningen-Zwolle dieseltreinen in te zetten. Hij vindt het bovendien onverkwikkelijk dat de NS de provincie zeer summier heeft ge•nformeerd.

“Terwijl de provincie Drenthe schriftelijk op de hoogte is gesteld.” Volgens de provincie worden reizigers over een langere periode teruggezet in de tijd. “Je zou je misschien nog iets kunnen voorstellen bij het besluit van NS als er duidelijkheid is over de aanschaf van nieuwe treinen. Treinen die de dieseltreinen weer vervangen. Maar ook daarover zijn we niet ge•nformeerd.” Musschenga heeft met Netelenbos afgesproken dat zij een brief schrijft aan de directie van NS.

In de brief dringt de minister aan op een betere communicatie tussen NS en de provincie Groningen. Een besluit over de aanschaf van nieuw materieel voor NoordNed wordt niet door de directie in Leeuwarden genomen. Dat gebeurt door de belangrijkste aandeelhouders: Arriva en NS Reizigers. Voor deze aandeelhouders is het relevant om te weten hoe lang zij de Groninger lijnen mogen exploiteren. Hoe langer die periode is, hoe gemakkelijker het is om de investering terug te verdienen.

Het gaat om de lijnen Groningen-Nieuweschans, Groningen-Delfzijl en Groningen- Roodeschool.

© Archief www.stedum.com

DVHN

Geef een reactie