13 april 2024

ÕDelfzijlÕ roept om ingrijpen overheid

0

De inwoners van Delfzijl hebben het helemaal gehad met haar lokale bestuurders. Wat haar betreft mag er van hogerhand ingegrepen worden. Die conclusies kunnen worden getrokken uit de resultaten van een telefonische enqute onder 400 Delfzijlsters

Als het mogelijk is een soort bewindvoerder door de hogere overheid aan te stellen, dan mag dat van meer dan 80 procent van de ondervraagden gebeuren. Ruim acht procent ziet daar niets in en nog eens bijna 12 procent weet het niet. Of naar het middel van een bewindvoerder – de offici‘le term is regeringscommissaris – gegrepen wordt, valt te betwijfelen. In het midden van de vorige eeuw is het middel voor het laatst toegepast.


De steekproef is woensdagavond gehouden, een dag na het bekend worden van het opstappen van burgemeester Maritje Appel. Zij zag het na krap twee jaar burgemeesterschap in Delfzijl niet meer zitten. Zij voelt zich onvoldoende gesteund door de gemeenteraad na de ‘coup’ van de wethouders die haar een belangrijke portefeuille afnamen tijdens haar vakantie.


Op de vraag wie er op had moeten stappen, Appel of de wethouders, zegt 64 procent van de ondervraagden dat dat de wethouders hadden moeten zijn. Tien procent is van oordeel dat Appel weg moest. Een kwart van de ondervraagden weet het niet.


Onder de Delfzijlsters leeft ruime sympathie voor de vertrekkende burgemeester. Van de ondervraagden vindt 56 procent haar besluit onder de gegeven omstandigheden juist. Over het handelen van de wethouders zijn de burgers veel minder positief. Nog geen acht procent van de ondervraagden vindt dat ze goed bezig geweest zijn.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie