13 april 2024

Oerervaring beleven op het wad in een zeekano

0

Wirdum – Op het gebied van de watersport valt er in Groningen veel te beleven. Een tak die steeds populairder wordt is het kanovaren op zee. Vanuit Wirdum worden in de zomer kanotochten op het wad georganiseerd.

“Je voelt je in een kano op zee heel klein en bent meer dan aan land overgeleverd aan de elementen. Een geweldig gevoel.” Herbert Koekoek uit Thesinge is al jaren een enthousiast zeekanovaarder. De kunstenaar neemt in het zomerseizoen geregeld deel aan kanotochten op zee. Deze worden georganiseerd door het Kanocentrum Wirdumerklap in Wirdum. Eigenaars van het kanoverhuurbedrijf zijn Klaas en Lineke Hofman. Naast het verhuren van kano’s voor de binnenwateren houden zij kanotochten op zee en in het voor- en najaar zelfs kanovakanties naar Zuid-Portugal.


Klaas Hofman is kano-instructeur en begeleider op alle kanotochten. Bijna dagelijks bevindt hij zich samen met een groep kano-enthousiastelingen op zee. Zijn vrouw Lineke blijft liever op het droge en regelt de kanoverhuur.


Portugal


De kanotochten voeren de deelnemers onder meer naar Borkum, Schiermonnikoog en Simonszand. Aan het eind van de middag keren de kano’s terug, maar een enkele keer wordt er op een eiland gekampeerd. Twee keer per jaar reist een groep kanovaarders af naar het zuiden van Portugal om daar langs de kust te trekken. “Een schitterende reis, het water is warm en de omgeving is prachtig”, vertelt Lineke Hofman.


Bij het kanovaren op zee is een goede techniek verreist omdat de boot op open water veel kwetsbaarder is. Het kanocentrum geeft beginnelingen cursussen op het Schildmeer om ze te leren omgaan met de golfslag en de wind, maar vooral ook om in noodsituaties goed te leren handelen. “De veiligheid gaat boven alles. Het water en het weer kunnen ruig zijn en je hebt te maken met de vaargeulen. Schepen zien geen kano op hun radar en daarom is het uitkijken geblazen.”


Herbert Koekoek heeft in zijn zeekano het wad op een nieuwe manier leren kennen. “Je hebt een soort oerervaring als je daar vaart. Het gebied moet er 20.000 jaar geleden net zo hebben uitgezien. De natuur is echt schitterend en je ziet heel veel. Als er een lepelaar vlak over m’n hoofd vliegt ben ik een gelukkig mens.”


Kanovaren op zee


Een zeekano onderscheidt zich van een gewone kano doordat hij iets langer is en steviger gebouwd. Een kanovaarder op zee krijgt te maken met golven, stromingen en wind waardoor de boot veel kwetsbaarder is.

www.dvhn.nl

Geef een reactie