27 februari 2024

Officieren brandweer en politie oefenen in Loppersum

0
Van 5 tot en met 8 november hebben Officieren van Dienst (OVD) van de brandweer en politie uit diverse plaatsen een oefening gehad op een viertal plekken in Loppersum. De oefening ging om het coördineren van de inzet en het aansturen van hulpverleners.
Scenario’s
– Bij molen De Stormvogel was korstsluiting ontstaan in de elektrische installatie. De twee kinderen van de molenaar waren nog in de molen. Door de heftige rookontwikkeling was de molenaar niet in staat om de kinderen er uit te krijgen. Aan de brandweer de taak om deze kinderen te redden en de molen te behouden.
– In het gemeentehuis was brand uitgebroken bij de ingang. Op dat moment was minister Kamp in het gemeentehuis aanwezig voor een bijeenkomst met de gemeente en de NAM. Buiten stonden actievoerders met spandoeken om aandacht te vragen voor hun aardbevingsproblemen. De brand is waarschijnlijk ontstaan doordat een fles met vloeibare brandstof naar binnen is gegooid. Door de brand ontstaan er twee groeperingen op straat; één die vindt deze actie te ver gaan en de andere heeft sympathie voor de actievoerders. De sfeer wordt grimmiger en agressiever. Aan de brandweer de taak om 37 mensen vanuit het gebouw op een veilige manier naar buiten te brengen en de brand te blussen. De politie ontfermt zich over de mensen buiten.

– Ook was er inzet bij Spa & Beauty in de Raadhuisstraat. Er is kortsluiting ontstaan bij een infrarood sauna en door de heftige rookontwikkeling en snelle brand zijn er nog 7 mensen vermist. Ook staan er mensen op straat met weinig kleding aan. Ook hier is een taak voor de OVD om dit te coördineren en om alle disciplines aan te sturen.
– In het voormalige pand van de Rabobank aan de Molenweg is een plofkraak gepleegd. Een auto was tegen de gevel tot stilstand gekomen. Eén van de daders is het bankgebouw binnen gegaan terwijl zijn compagnon nog in de auto zit en er niet uit kan vanwege het feit dat hij bekneld zit met zijn voeten. Door de klap begint de auto te branden onder de motorkap en het vuur slaat door naar het bankgebouw. De politie stelt vast dat de overvaller in de auto niet bewapend is en geeft dit door aan de brandweer, deze begint met de redding. Ook zijn er nog een aantal mensen in het gebouw die gered moeten worden. De tweede overvaller komt naar buiten met een pistool in de ene hand en in de andere een zak. Hij wordt dan ook direct door de politie aangehouden en afgevoerd.
Kortom, er was heel wat werk aan de winkel voor de officieren om alles te coördineren. De oefening mag als geslaagd worden beschouwd.
 
 
 

, Brandweer Loppersum / C. Bomekamp / G. Hartog

Geef een reactie