21 juni 2024

Onbegrip in Sauwerd over dreigende sluiting bieb

0

Sauwerd – Kleine dorpen verliezen hun voorzieningen. Zo dreigen Garnwerd en Den Andel de bibliobus kwijt te raken en Sauwerd zit binnenkort zonder bibliotheek, als het college van B en W van de gemeente Winsum z’n zin krijgt. Wel krijgt Sauwerd daar een bibliobus voor in de plaats

GŽŽn goed plan, zo klinkt het in Sauwerd.Het is een beetje wrang. De bibliotheek van Winsum wordt voor honderdduizenden euro’s verfraaid, terwijl buurdorp Sauwerd de deuren van de bibliotheek moet sluiten. Dat bespaart de gemeente een handvol geld.

Onvoorstelbaar, vinden zowel bibliothecaresse Gerta Boonstra als dorpshuisbeheerder Jannes Hovenkamp. Hij verhuurt een zaaltje van het dorpshuis aan de bieb. Ze rekenen hardop uit hoeveel de gemeente precies denkt te besparen. Hij: “De verhuur levert mij, ru’m gerekend, 2000 euro per jaar op.” Zij: “De vrijwilligsters drinken een kopje koffie. Dat is vier consumpties per vrijdag, wat neerkomt op 300 euro per jaar heb ik berekend.” Hij: “Als het op die vier bakjes koffie vastzit”. Zij: “Het is een besparing van niks.” Ze snappen het niet. De bibliotheek is een basisvoorziening in het dorp. Een van de laatste. De Rabobank is gesloten, het consultatiebureau staat op het punt te verdwijnen – wanneer houdt het eens op?

Gerta Boonstra, al meer dan twintig jaar vrijwilligster, vindt het voor zichzelf jammer als de bieb verdwijnt, maar daar kan ze nog wel overheen stappen. “Ik vind het zo erg voor het dorp. We hebben een geweldige collectie kinderboeken, elk nieuwe schooljaar komen de peuters hier kennismaken. Iedere Sauwerder is opgegroeid met de bibliotheek.”

Haar collega Betsy Bakema, sinds de oprichting van de bibliotheek 37 jaar geleden vrijwilligster, is precies dezelfde mening toegedaan. Bovendien vinden beide dames dat hun werk wordt afgedaan als onprofessioneel. Alsof zij minder op de hoogte zijn dan betaalde krachten. Bakema is jarenlang onderwijzeres geweest. Boonstra is zowel Neerlandica als Slaviste. Daarbij werken beide dames al zo lang in de bibliotheek dat ze inmiddels wel weten van welke boeken iedere Sauwerder houdt.

En juist hun bieb moet weg? “De service die wij bieden, kan een bus nooit geven. Wij helpen mensen met een rollator even naar binnen. En wij brengen ook boeken thuis bij mensen die ziek zijn, of bij degenen die met slecht weer niet kunnen komen.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie