23 juli 2024

‘Onderzoek effect knipklei serieus bekijken’

0

loppersum – Op de informatieavond over aardschokken, die de gemeente Loppersum 2 december houdt, zullen vragen over de invloed van knipklei waarschijnlijk deels onbeantwoord blijven. Om discussie tussen deskundigen te voorkomen is Peter van der Gaag van het geologisch bureau Ground Control uit Rotterdam ook niet uitgenodigd.

Afgelopen zaterdag vertelde Van der Gaag in deze krant dat hij over een maand met een rapport komt dat aantoont dat in gebieden waar zogenoemde knipklei voorkomt de kans op schade na een aardbeving groter is omdat de klei de kracht van de beving zou versterken. Toch doen de deskundigen van het KNMI het verhaal van Van der Gaag niet af als onzin. ”We gaan dat knipklei-onderzoek zeker serieus bekijken”, zegt Bernard Dost, geoloog bij het KNMI. ”Van der Gaag was ook lid van het Onafhankelijke Geologen Platform, een groep die in de begin jaren negentig vaak, ongevraagd, maar soms zeker nuttige informatie gaf.”

Dost weet ook dat een onderdeel van TNO onderzoek doet naar de opzwepende effecten van de bovenste laag van de bodem. “Ik zal echter toch ook eerst het rapport van Van der Gaag moeten afwachten om er echt iets zinnigs over te kunnen zeggen.”

Zeer geschikt

De apparatuur die Van der Gaag ontwikkelde en gebruikt voor zijn metingen, de zogenaamde Tilt-sensoren, is een aantal jaren geleden serieus in beeld geweest om de seismometers die het KNMI gebruikt, te vervangen. ”Ze bleken zeer geschikt om bewegingen in de bovenste aardlagen te meten, maar minder om informatie over de diepere lagen te registreren.”

Op de vraag of Van der Gaag niet gewoon op de informatieavond aanwezig zou moeten zijn antwoordt Dost: ”Alle informatie is natuurlijk welkom, maar ik ben slechts genodigde, ik bepaal niet wie er daar wel of niet moeten komen.”

© Archief www.stedum.com

www.dvhn.nl

Geef een reactie