11 december 2024

Onderzoek naar hardleerse etherpiraten

0

Uithuizermeeden – Hardnekkige radiopiraten zijn moeilijk aan te pakken. Dat zegt een woordvoerder van het Agentschap Telecom, dat geheime zenders die voor ‘ruis’ in de ether zorgen, opspoort

Vrijdag werd Derk Tromp uit Uithuizermeeden voor de vijftiende keer betrapt tijdens het uitzenden van Tiroler en polkamuziek. Inbeslagname, boetes, de rechter, niks helpt. Het Agentschap Telecom is begonnen met een onderzoek naar de motieven van de notoire etherpiraten, in de hoop ze zo beter te kunnen bestrijden.


De radiopiraten krijgen een enqute thuisgestuurd. Waarom weet de controledienst niet, maar de echte doordouwers zijn te vinden in de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. De meeste laten zich wel afschrikken door een boete van 1100 euro en de inbeslagname van apparatuur, maar juist in het Noorden houden de geheime zenders stand.


Boete


Dat doen ook het Agentschap en de politie, waardoor een eindeloos kat- en muisspel ontstaat. De piraat koopt of krijgt apparatuur, begint te zenden, het Agentschap ontdekt de zender in de ether en de politie komt de apparatuur in beslag nemen. De overtreder krijgt een boete opgelegd, en als hij niet betaalt moet hij voor de rechter verschijnen.


Die kan ten hoogste een korte gevangenisstraf eisen, maar zelfs dat weerhoudt de echte doorzetter niet van zijn activiteiten. “Als het moet ga ik wel zitten, want het bedrag van 13.000 euro dat op me ligt te wachten kan ik niet betalen. Maar daarna ga ik gewoon door. De nieuwe apparatuur ligt al klaar”, zegt Tromp.


Natuurlijk wordt hij daarna goed in de gaten gehouden, maar de politie staat niet iedere minuut op de stoep. Het Agentschap hoopt daarom dat uit het onderzoek een betere manier naar voren komt om de herhaalde overtreders aan te pakken. Afhankelijk van de respons duurt het tot september of oktober voor de resultaten binnen zijn.


Etherflits


Het Agentschap Telecom heeft vorig jaar het project Etherflits uitgevoerd, om ethervervuiling te bestrijden. Intensieve controle en consequent optreden moest piraten uit de lucht halen. Ook werden mensen bekeurd die niet ‘op heterdaad’ aan het zenden waren. “Als de apparatuur aangelegd aanwezig is, is dat al verboden”, zegt woordvoerster Martine de Boer. Verder werden en worden gemeenten gemaand om illegale antennes te verwijderen en blijven de speurhonden zelf de ether nauwlettend in de gaten houden. Dat doen ze met een vast meetnet, bestaande uit antennes, en peilwagens. Etherflits was goed voor een afname van ethervervuiling van 60 procent. Het Agentschap wil nu verder naar totale uitroeiing

www.dvhn.nl

Geef een reactie