30 mei 2024

Onderzoek naar scheuren in woningen

0

Middelstum – De Rijksuniversiteit Groningen gaat scheuren in woningen in het dorp Middelstum onderzoeken. De universiteit hoopt volgens onderzoeker T. Jurri‘ns met zogeheten scheurmeters te achterhalen of de scheuren door aardbevingen worden veroorzaakt

Middelstum is een van de dorpen in de provincie Groningen die vorig jaar werden opgeschrikt door drie aardbevingen, waarvan de zwaarste een kracht van drie op de schaal van Richter had.


Een scheurmeter bestaat uit twee liniaaltjes die aan weerszijden van een scheur worden bevestigd. De bewoners wordt gevraagd ongeveer eens per maand een foto van de scheur te maken. ”Op die manier krijg je een soort scheurlogboek waaruit het verloop van de beschadiging duidelijk wordt. Dan is ook te zien of de scheur geleidelijk groter wordt door natuurlijke bodembeweging of juist heel plotseling door een aardbeving”, aldus de onderzoeker.


Mocht zich in de omgeving van Middelstum opnieuw een aardbeving voordoen, dan kunnen de foto’s door de bewoners worden gebruikt bij het indienen van een mogelijke schadeclaim. Twintig woningen krijgen voorlopig een meter.

www.dvhn.nl

Geef een reactie