4 december 2023

Onderzoek verdubbeling spoor Delfzijl

0

Een verdubbeling van het spoor moet de bereikbaarheid van Delfzijl en Appingedam vergroten. Dit staat in gezamenlijke plannen van Appingedam en Delfzijl. De bereikbaarheid van de regio laat veel te wensen over. De provinciale weg N360 wordt in de volksmond het ’karrenspoor’ genoemd.

Beide gemeenten willen dus graag dat er een nieuwe weg aan de zuidzijde van het Eemskanaal komt. Daarnaast moet ook het openbaar vervoer worden aangepakt. Nu rijdt er twee keer per uur een stoptrein tussen Groningen en Delfzijl. "Met een verdubbeling van het spoor wordt het mogelijk om ook twee keer per uur een sneltrein in te zetten", zegt burgemeester Emme Groot van Delfzijl. Hij wil daarom dat er een onderzoek komt.

Deze en vele andere plannen en wensen voor de toekomst van de regio staan in de nota Ontwikkelingsperspectief Appingedam- Delfzijl 2030. Naast ideeën over de infrastructuur komen onder meer ook welzijn, sport, wonen, economie en cultuur aan bod. De havenstad vindt tevens dat zij te weinig profiteert van haar gunstige ligging aan de Eems. Groot: "Delfzijl is de enige kern in Noord-Groningen die aan het water ligt." Het gemeentebestuur wil graag dat er een stadsstrand van enkele kilometers komt op de plek waar het huidige strandje ligt. Daarom word  onderzocht of het mogelijk is circa 200 meter buitendijks een dam aan te leggen. Tussen de dam en de dijk komt dan het nieuwe zandstrand te liggen. Groot: "Alle betrokken instanties, zoals Rijkswaterstaat, zijn hierbij betrokken." Ook het terrein van de voormalige kartonfabriek De Eendracht in Appingedam komt aan de orde. Geopperd wordt hier een bedrijventerrein, een woonwijk of een natuurgebied te realiseren. De gemeenteraad van Delfzijl buigt zich hier donderdag 24 september over. Groot: "Het moet niet bij een mooi boekje blijven. In het voorjaar van 2010 moet er een projectenboek liggen. Natuurlijk kunnen we niet alles uitvoeren."

Dagblad van het noorden

Geef een reactie