21 juli 2024

‘Onderzoek zwelklei niet onderbouwd’

0

groningen – Peter van der Gaag, eigenaar van het Rotterdamse bureau Groundcontrol wil met een aantal van zijn aanhangers van onder meer de TU-Delft een groot onderzoek gaan doen naar de effecten van de in het Noorden veel voorkomende ‘zwelklei’. Het onderzoek dat de provincie hier onlangs naar liet doen, en dat het voorkomen van zwelklei in Groningen ontkent, is volgens hem totaal niet onderbouwd.

Van der Gaag heeft geen goed woord over voor het in opdracht van de provincie Groningen uitgevoerde ‘contra-onderzoek’ naar de effecten van zwelklei bij aardbevingen. ”Ze hebben helemaal geen enkel onderzoek gedaan.” Van der Gaag kwam na de aardbevingen, die vorig jaar oktober en november in het gebied rond Loppersum plaatsvonden, met een rapport waaruit bleek dat door de lokaal veel aanwezige klei de schade na aardbevingen vergroot zou worden. Hij bood zijn rapport aan aan de burgemeester van Loppersum en de provincie beloofde zijn rapport serieus te bekijken en te laten onderzoeken door GeoDelft en het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen (NITG).


Deze week meldden deze instituten dat de Groningse klei niet de zwelklei is zoals die in onder meer Frankrijk en Canada voor grote schade heeft gezorgd. De Groninger klei kan volgens de onderzoekers wel voor ongelijkmatige samendrukking zorgen, maar daar zouden de bouwvoorschriften op aangepast zijn.


Van der Gaag zegt dat hij ook nooit beweerd heeft dat de klei dezelfde is als in Frankrijk en Canada, maar dat we hier wel te maken hebben met een sterk zwellende klei die voor veel schade zorgt. ”Inmiddels heb ik onder mensen uit het vak een hoop aanhangers gevonden en hebben we een soort consortium gevormd. En samen zullen we de boel verder onderzoeken, want dit is niet iets wat je zomaar kunt ontkennen.”


Schadegevallen


De Noordelijke Aardolie Maatschappij (NAM) heeft na de drie bevingen in het gebied rond Loppersum in totaal 122 schadeclaims binnengekregen. Hiervan zijn er inmiddels 118 afgehandeld. In 51 gevallen werd een schadebedrag toegekend vari‘rend van 150 tot 5.000 euro. In totaal is tot nu toe 33.000 euro uitgekeerd. Daarnaast kregen de eigenaren van een 130 jaar oude boerderij in Kantens, die na een aardbeving volledig instortte, ruim twee ton aan schadevergoeding.


NAM om tafel met Groundcontrol


De NAM praat woensdag in Assen met Peter van der Gaag en een aantal leden van zijn consortium over zijn onderzoek naar zwelklei. ”Er zijn allerlei rapporten verschenen, contra-onderzoeken gedaan en tot nu toe hebben we ons op de vlakte gehouden”, zegt Bert Regeer, woordvoerder van de NAM. “Wij kunnen hier niet op reageren zonder eerst eens met Van der Gaag over zijn onderzoek te hebben gesproken.” Van der Gaag hoopt de NAM het belang van een groot onderzoek naar de invloed van de in het Noorden aanwezige klei duidelijk te kunnen maken.

www.dvhn.nl

Geef een reactie