18 mei 2024

Eind oktober heeft een klein groepje mensen van de fietsclub i.o. “Oet Steem” vergaderd om eens te verkennen op welke wijze we volgend jaar op 1 september in het Duitse Stedum willen aankomen. Nog even de achtergrond: na het laatste bezoek van onze Duitse buren op 30 april 2010 en een informeel tegenbezoek van oud-burgemeester Mellema en Lies Oldenhof in mei  2011, zijn we uitgenodigd om in het weekend van 1 en 2 september naar Duitsland te komen.

Het Duitse Stedum ligt in de buurt van Hannover, en er wonen plm. 500 mensen. De contacten met onze naamgenoot bestaan sinds 1978 en de bezoeken verlopen in samenwerking met verschillende verenigingen in Stedum. Ook zijn er Stedumers die op persoonlijke titel regelmatig naar het Duitse Stedum afreizen. Deze zomer is, na een periode van bedlegerigheid, de collega van de heer Mellema aan Duitse zijde, Otto Peyers, overleden. Beiden waren erg tevreden dat ze elkaar in mei 2011 nog uitgebreid ontmoet hebben. Zijn kleinzoon, Henning Peyers, is nu mede de initiator geworden, naast de voorzitter van de Duitse schietclub, Wolfgang Hagt.

Een van de mogelijkheden is natuurlijk op de fiets, en dat moet ruim van te voren worden voorbereid. Zonder training blijf je geen 308 km op je zadel zitten, dus moet er nu al worden nagedacht over de goede aanloop naar zo’n mijlpaal. Een mooi doel, en misschien knopen we er ook een goed doel aan vast. Daarmee zou zowel een persoonlijk doel, een sportieve prestatie, aan een maatschappelijk doel kunnen worden geknoopt en daarnaast verwachten we met elkaar ook veel plezier te hebben in voorbereiding en uitvoering.

Waar we al aan gedacht hebben (suggesties welkom!):

– Een trainingsprogramma vaststellen, eventueel met spinning en enkele tochten in voorjaar/zomer 2012
– Oefenen met fietsen in groepsverband: zodat we bij de kop afwisselen geen brokken maken.
– De route uitzoeken en uitproberen en de pauzes bepalen. In Duitsland fietsen is mooi, maar je schijnt op de stoep te moeten fietsen, en dat is voor een ploegje wielrenners niet zo handig. Op de wegen rijdt men minstens zo hard als bij ons, dus moet de route wel verantwoord zijn.
– Een overnachtingsadres uitzoeken. We gaan waarschijnlijk in twee keer, op vrijdag 31 augustus 200 km en zaterdag 1 september nog 100 km. Er zijn ook mensen die eerder willen vertrekken op een elektrische fiets en niet in groepsverband en ijzervreters die aan 300 km op één dag denken.
– Een bezemwagen zoeken en bemannen. Het zou mooi zijn als zoveel mogelijk mensen (weliswaar voorbereid) deze tocht mee willen doen, en het kan helpen dat je als je moe bent een poosje in de volgauto kan uitrusten. Ook handig voor pechgevallen.
– Eventueel begeleidende motorrijders charteren. We hebben de motorclub ook gevraagd, ze zouden ook handig kunnen zijn om de route uit te proberen.
– De terugreis organiseren (niet per fiets). Daarom valt te hopen dat er ook mensen met de auto willen gaan. Er moet dan ook worden gekeken naar verantwoord retourtransport voor de fietsen.

Lijkt het je leuk om jezelf dit fantastische doel te stellen, dan heb je nu de kans om mee te doen en het voordeel van een gezamenlijke voorbereiding te pakken. Graag hebben we al op tijd (vóór 1-12-2011, en dat mag met een voorbehoud) een idee hoeveel enthousiastelingen we kunnen verwachten. Oud-Stedumers zijn ook welkom!

Wil je mee helpen organiseren of alvast je belangstelling om mee te gaan laten blijken (mag ook per auto)? Ook prima, mail naar

activiteiten@stedum.com met de volgende gegevens:

Naam
Telefoon
E-mail 
Lid van vereniging: schietclub/motorclub/fietsclub/Jehova Niss
Eerder mee geweest: ja/nee
Indien ja: voorkeur Duits gastadres:

Heeft belangstelling om per fiets/auto mee te gaan.
Dit formulier mag ook op papier worden ingeleverd bij:  Arend Koenes, Stationsweg 2.

De voorbereidingscommissie i.o. Jan-Jur Timmer, Jan Krottje, Lies Oldenhof

Geef een reactie