28 februari 2024

Open ateliers in Huizinge, Middelstum, Toornwerd en Stitswerd

0
Evenals vorig jaar wordt er in het weekend van Open Monumentendag op 13 en 14 september 2014 een open atelierroute georganiseerd door kunstenaars uit Middelstum, Huizinge, Westerwijtwerd, Stitswerd en Toornwerd. Vorig jaar was er veel belangstelling; alle reden om het nog een keer te doen. 
De route is uitgebreid, er zijn nu 14 kunstenaars die hun werk laten zien, je zou bijna zeggen hoe kleiner het dorp hoe meer kunst! Een mooie start in Huizinge, in de 13e eeuwse kerk is een overzicht te zien van de deelnemende kunstenaars. Een straatje verder is het atelier van Josefien Alkema. Voor haar is het landschap de inspiratiebron, als wereld van ervaringen, beweging en licht. In haar geabstraheerde werk combineert zij verschillende teken- en schildertechnieken, zoals inkt, krijt, olieverf en houtskool. Een paar huizen verder laat Jaap van Hoofdakker op gezette tijden één van zijn films zien.
In Middelstum is het atelier van Jilt Groenendal. Hij maakt abstracte olieverfschilderijen, enerzijds spontaan gespatelde expressieve schilderijen en anderzijds op basis van voorstudies gedetailleerde abstract-geometrische vormen. Emca Wildeman aan de Coendersweg maakt unieke (woon) accessoires van textiel. De route gaat verder naar de Burchtstraat, langs de Asinga Borg, naar Mary Velthoen. Zij exposeert in haar atelier een serie die is geïnspireerd op de traditie van de Madonna met kind voorstellingen, verwerkt tot speelse hedendaagse beelden. Een aantal van deze werken zijn uitgezaagd en vormen een reliëf. Ook maakt zij werk in uiteenlopende schilder- en tekenmaterialen en ontwerpt zij zilveren sieraden. Op hetzelfde adres is het werk te zien van Henkjan van Loon, een juttende kunstenaar die ruimtelijke objecten en poëtische materiaalcollages laat zien. De expositie loopt door tot in de tuin. Aan de overkant van de straat kan men zich laven in de wereld van de zilversmid; Marten Lenstra die logo’s, sieraden en miniaturen maakt. Herberg In de Valk toont de film ‘Onbewogen Land’, van filmer Itamar Kool. Hij brengt hierin een ode aan het Hoogeland en haar bewoners. Aanleiding voor deze documentairefilm zijn de aardbevingen en alle commotie die naar aanleiding hiervan is ontstaan.
We gaan langs het Boterdiep naar Toornwerd naar het atelier van Huib van der Stelt. Hij maakt wat hem raakt. Landschappen, maar ook collages en ruimtelijk werk. Op hetzelfde atelier laat Marie José Coenen recent werk zien dat een intuïtief, verstild, en monumentaal karakter heeft, wat wordt versterkt door het veelvuldig gebruik van herhalingen en patronen.
Het laatste prachtige dorp op de route is Stitswerd. Bart de Vogel en Loekie Vorst laten hun keramiek ‘Bevlogen klei’ zien. Naast dat van Bart en Loekie is het atelier van Pol Wijnberg. Zij maakt papieren gedichten: open, illustratief, met humor en mensgericht. In ditzelfde atelier is werk van Eva van Diepen te zien: plotseling een wolk roepende vogels, of juist stil, een paar lepelend in het water, ze verschijnen ergens op het doek, op papier, als ets of houtsnede. Op alle adressen is een flyer met de route te krijgen. De route staat ook online. Openingstijden: zaterdag 13 en zondag 14 september van 11.00 uur tot 17.00 uur.

, Josefien Alkema

Geef een reactie