19 mei 2024

Open huis in energieneutrale woning

0
Wethouder Bé Schollema neemt op donderdag 28 mei 2015 om 10.00 uur deel aan de Urgenda Tour Groningen met een bezoek aan de woning van Lorette Verment en Owen Keizer aan de Hoofdstraat 4 in Stedum. Lorette en Owen maakten voor 30.000 euro hun woning volledig energieneutraal. Alle energie die zij in huis nodig hebben voor verwarming en verlichting wekken ze nu duurzaam op. Daardoor hebben ze geen fossiel aardgas meer nodig.
Energieneutraal in drie weken
Urgenda zocht in samenwerking met de Groninger Bodembeweging een geschikte doorsnee woning in de provincie die in korte tijd voor maximaal 35.000 euro energieneutraal te maken was. Huiseigenaren Lorette Verment en Owen Keizer meldden zich voor dit project aan en binnen drie weken was hun woning aangepast. Zonnepanelen op het dak, een palletkachel in plaats van gasverwarming en inductiekoken zijn de belangrijkste ingrediënten die ervoor zorgen dat hun woning nu energieneutraal is. Wethouder Bé Schollema is trots op deze inwoners, die hebben laten zien dat je voor minder dan 35.000 euro je woning energieneutraal kunt maken: "Dit project van Urgenda is een voorbeeld voor anderen. Een gemiddeld gezin in een gemiddelde woning is in vijftien jaar 35.000 euro kwijt aan energielasten. Als je dat bedrag leent en gebruikt om je huis energieneutraal te maken, dan heb je daarna geen energierekening meer. Het bedrag dat je daardoor overhoudt, gebruik je om je lening af te betalen. Het kost je per maand niet meer dan wat je voorheen kwijt was. Als je die 35.000 euro niet hoeft te lenen, dan heb je meteen lagere maandlasten. Ik feliciteer Lorette en Owen met hun duurzaam aangepaste woning en ik hoop dat vele inwoners hun voorbeeld gaan volgen.".
Urgenda Groningen Tour
Op woensdag 27 en donderdag 28 mei 2015 organiseert Urgenda in samenwerking met het bedrijfsleven, studenten, de provincie Groningen en diverse andere Groningse partijen de Urgenda Groningen Tour. De Tour speelt een rol bij het versnellen van duurzame activiteiten in Nederland op het gebied van bouw, energie en mobiliteit. Urgenda gaat twee dagen met een stoet van elektrische en hybride auto’s langs innovatieve duurzame koplopers en initiatieven. In het kielzog gaan mee experts, geïnteresseerden, bestuurders, beleidsmakers en de pers. Vernieuwende projecten en initiatieven worden bezocht en in het zonnetje gezet.
Open huis in Stedum
De tweede dag van de Urgenda Groningen Tour begint om 10.00 uur aan de Hoofdstraat 4 in Stedum. Tot 12.00 uur is iedereen van harte welkom om te kijken hoe Lorette en Owen hun woning energieneutraal hebben laten maken. Naast de gemeente Loppersum zijn ook vertegenwoordigers van de provincie, de Groninger Bodembeweging, Grunneger Power. aanwezig. Daarnaast is de installateur aanwezig, die aanwezigen graag informeert over de aangebrachte voorzieningen. Wie een kijkje wil komen nemen, kan zich aanmelden bij Annelies Bol van Urgenda door een mail te sturen naar Annelies.Bol@urgenda.nl.

Gemeente Loppersum,

Geef een reactie