25 april 2024

Opluchting over beveiliging van spoorovergang

0

Roodeschool – Inwoners van de gemeente Eemsmond zijn opgelucht dat de onbewaakte spoorwegovergang aan de Meedsterweg wordt beveiligd. Volgens veel gebruikers gebeurt het alleen een beetje laat. “Ik sta al jaren doodsangsten uit wanneer schoolkinderen hier langs komen “, zegt Sjaak Hoenjet, die naast de overgang woont.

Slechts seconden voordat de trein van Uithuizermeeden naar Roodeschool over de overgang aan de Meedsterweg dendert, is er nog weinig dat op naderend gevaar wijst. Geen gerinkel, geen signalen. De boerderij in de flauwe bocht van het spoor ontneemt elk zicht op de trein. Dertig meter voor de overgang laat de machinist horen dat hij in aantocht is. Hoenjet: “Dat doet hij alleen wanneer hij mensen ziet. Maar zelfs dan kan het te laat zijn.”


Dat de gemeente nu van plan is een beveiliging aan te brengen, komt volgens hem rijkelijk laat. Hij vertelt dat een vrachtwagenchauffeur twee maanden geleden met de schrik vrij kwam toen hij op de overweg ternauwernood een trein kon ontwijken. “En een paar jaar geleden is hier nog een auto geramd.” Passanten bevestigen zijn verhaal.


Nu de scholen weer zijn begonnen, ziet Hoenjet dagelijks kinderen, die pendelen tussen hun huis en de scholen in Uithuizermeeden, de overgang passeren. “Ouders durven hun kinderen hier niet alleen te laten fietsen. EŽn mevrouw staat hier ’s middags zelfs met de auto om te kijken of haar kind wel veilig kan oversteken. Dat gaat al jaren zo.”


“Het is hier een beetje gevaarlijk, weet je”, roept de negenjarige Edward Doornbos, die samen met zijn moeder terug komt van de Dokter Damschool. Zijn moeder reageert opgelucht op het voornemen van de gemeente. “Geweldig, helemaal top! Belachelijk dat het zo lang heeft geduurd natuurlijk.”


Op 16 september oordeelt de gemeenteraad van Eemsmond over het plan beveiliging aan te brengen op de overweg. Het college wil meeliften met een initiatief van ProRail – eigenaar van het spoorwegnet – om overgangen op de noordelijke lijnen beter te beveiligen. Jarenlang is er niets gedaan aan de situatie op de Meedsterweg vanwege onenigheid over de kosten tussen overheden en de NS.

www.dvhn.nl

Geef een reactie