29 mei 2024

Opnieuw aardbeving in Noord-Groningen

0

Het noorden van de provincie Groningen is vannacht opnieuw getroffen door een aardbeving. De beving had een kracht van 3,0 op de schaal van Richter. Op 24 oktober was er een even zware aardbeving in deze omgeving, waar aardgas wordt gewonnen.

Rond half twee waren er bij de politie in Groningen acht meldingen binnengekomen over trillingen die in woningen waren gevoeld.

De 20 meldingen kwamen uit Stedum, Loppersum, Westeremden en Startenhuizen. Het epicentrum lag volgens het KNMI tussen Stedum en Westeremden. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen; over eventuele schade was bij de politie niets bekend.

Een inwoner van Loppersum omschreef de beving als ”een roffel die van ver kwam en in een dreun eindigde”. De man, die een nieuwbouwwoning bewoont, zei dat zijn woning ”kraakte”. Een mevrouw uit Westeremden heeft de beving ook gevoeld. ”Ik woon hier 23 jaar. In die tijd heb ik verschillende bevingen gevoeld, maar zo erg als nu heb ik het nog niet meegemaakt. De slaapkamerramen trilden.”

Een kracht van 3 op de schaal van Richter is voor Nederlandse begrippen een vrij zware beving. De schokken in Groningen vinden volgens seismologen van het KNMI plaats langs bestaande breuken op een diepte van ongeveer drie kilometer, waar het aardgas wordt gewonnen.

© Archief www.stedum.com

www.dvhn.nl

Geef een reactie