13 juli 2024

Opnieuw beroering in Huizinge over bouwplan huis

0

Opnieuw is commotie ontstaan in het dorp Huizinge over de medewerking die B en W van Loppersum willen verlenen aan nieuwbouwplannen. Drie dorpsbewoners roerden zich maandagavond tijdens een commissievergadering. Zij hebben er geen goed woord voor over dat het college ontheffing wil verlenen van het bestemmingsplan om de bouw van een relatief groot woonhuis achter een bestaand klein en karakteristiek huis aan de Hoofdweg 7 in Huizinge toe te staan.

De verontruste buurtbewoners zien dit als een ernstige verstoring van het beschermd dorpsgezicht van Huizinge en van hun eigen uitzicht. Het steekt hen dat verantwoordelijk wethouder Hommo Smit onlangs nog verzekerde dat de gemeente niet bereid is groen licht te geven voor de bouwaanvraag. Korte tijd later kwam het advies binnen van welstandscommissie Libau. Omdat Libau de nieuwbouw ziet als een ‘verbetering’ ten opzichte van de huidige situatie, besloten B en W alsnog medewerking te verlenen.

Zowel de bezwaarde buurtbewoners als de diverse vertegenwoordigers van de raadsfracties wilden maandag weten waaruit de ruimtelijke verbetering volgens Libau bestaat. Wethouder Jan Stoel (ChristenUnie) die zijn afwezige CDA-collega Smit verving, moest het antwoord hierop schuldig blijven. Hij beloofde wel dat de bezwaren tegen de bouwplannen worden meegewogen als het college van B en W zich binnenkort opnieuw buigt over het bouwplan.

Eerder kwam er beroering in Huizinge over de invulling van het zogenoemde ‘gat van Huizinge’ en mogelijke claims op het gebied van planschade als gevolg hiervan.

Dagblad van het noorden

Geef een reactie