Opvanghuis voor verwarden sluit de deuren
kantens – Opvanghuis Het Boterdiep in Kantens staat te koop. Het tehuis waarin zo’n vijftien ex-verslaafden en psychiatrische patiënten wonen, gaat dicht. Waar de bewoners onderdak vinden, is nog niet bekend. Instelling De Terebint kocht de oude burgemeesterswoning middenin het dorp zes jaar geleden, met bewoners. De instelling wordt gerund door Ernst van Hunnik en zijn vrouw Jinke.
Zij vangen mensen op die in de goot zijn beland en nergens meer terecht kunnen. De Van Hunniks doen dat vanuit hun geloof en hebben er geen opleiding voor genoten.
Het echtpaar vond het altijd van groot belang een dergelijk tehuis in een dorp in stand te houden, op ruime afstand van de stad en de drugs. Bewoners van Het Boterdiep brengen hun dagen in het huis
door, zonder psychische hulp of dagbesteding. Enkelen van hen zijn zeer gezien in het dorp en vervullen daar bij verenigingen de rol van manusje?van?alles.
Het is onduidelijk waarom het opvanghuis vertrekt uit Kantens. Van Hunnik wil er
niets over zeggen. "Het is geen zaak van de pers", zegt hij. De Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) onder wiens vleugels een deel van de bewoners valt, is officieel niet op de hoogte van de sluiting van Het Boterdiep. "Informeel, via een van onze cliënten, hebben we gehoord dat het te koop staat", zegt voorlichter Gerke Terpstra. Volgens hem moet Van Hunnik aangeven waar de bewoners naartoe moeten, waarna de GGz in overleg gaat met de cliënten.
De bewoners zelf reageren mondjesmaat op het naderende vertrek uit Kantens. Een van hen zegt dat ze wellicht naar Delfzijl verkassen, waar het echtpaar Van Hunnik ook aan opvang doet.
Twijfels bij Menzis over opvanghuis
Zorgkantoor Menzis liet in juni weten de firma De Terebint intensief te gaan controleren. De verzekeraar had al enige tijd twijfels over het financiële reilen en zeilen van het tehuis voor verwarde mensen. Toen er via internet een zwartboek ( www.zwartboek.blogspot.com) over De Terebint verscheen, besloot Menzis actie te ondernemen. De bewoners betalen maandelijks 455 euro per persoon kost en inwoning aan De Terebint. Daar bovenop krijgen zij via Menzis een persoonsgebonden budget van 600 tot 2300 euro per maand. De bewoners staan dat bedrag af aan De Terebint die daarvan persoonlijke zorg en verpleging moet inkopen. Dat gebeurt niet, zo staat in het zwartboek te lezen. Menzis kon wegens onderbezetting niet reageren op de aankomende sluiting van het opvanghuis.
Dagblad van het noorden