27 mei 2024

Oude Nicola•kerk wordt Damster cultuurbolwerk

0

appingedam – De middeleeuwse Nicola•kerk aan de Wijkstraat in Appingedam en de slecht benutte omgeving worden getransformeerd tot een cultureel stadscentrum met allure. Totale kosten: bijna vijf miljoen euro.

De Strategiegroep Cultuur Recreatie en Toerisme Appingedam (CRETA), waarin tal van plaatselijke organisaties zich hebben verenigd, presenteerde vrijdagmiddag een ingrijpend plan voor verbouwing en modernisering van deze vitale plek, in het bijzijn van gedeputeerde Hans Gerritsen van cultuur en monumentenzorg.


De Nicola•kerk en de directe omgeving vormen het historische maar doodse hart van Appingedam. Het kerkplein aan de Wijkstraat zal moeten worden ontwikkeld tot cultuur/museumplein met allure, waar – net als vroeger – publieke activiteiten als markten, festiviteiten, optochten en manifestaties plaatsvinden. In het gebied achter de kerk, grenzend aan het Nieuwe Diep en de jachthaven, zal eindelijk een muziektempel verrijzen op een oud fundament van een muziekkoepel, die nooit is afgebouwd.


De Nicola•kerk zelf, die nu gebruikt wordt voor erediensten, (orgel)concerten en af en toe een expositie, wordt in de plannen uitgebouwd tot centrum voor culturele activiteiten en manifestaties, zoals concerten, tentoonstellingen, beurzen en congressen. Bovendien wordt in de Mariakapel een archeologisch informatiepunt ondergebracht; een bezoekerscentrum waar de archeologie en geschiedenis van het noordelijk kustgebied worden belicht.


Actueel


De aanpak van de Nicola•kerk zelf is zeer actueel door het samengaan van twee kerkgenootschappen. De vaste gebruiker van deze kerk, de protestantse gemeente, en de gereformeerde gemeente in de kerk aan de Dijkstraat zullen straks samen in een van beide kerkgebouwen diensten houden. De Nicola•kerk lijkt daarvoor het aangewezen godshuis, maar moet daarvoor wel flink opgeknapt en aangepast te worden. Voorzieningen als toiletten, keuken, garderobe en opslagkamer zullen worden gebouwd in de huidige ruimte tussen de kerk en de Franse school.


Verder is het wachten op subsidie voor een grondige restauratie van de monumentale kerk (kosten 600.000 euro). Die voorziet in reconstructie van de glas-in-loodramen, herstel van het stucwerk en bescherming van de muurschilderingen. Het vijftig jaar oude pleisterwerk is in slechte staat door aantasting van vocht en zout, die zich doorzet in beschilderingen.

www.dvhn.nl

Geef een reactie