13 juli 2024

Oude smederij valt ten prooi aan vlammen

0

Stedum – Een felle brand in Stedum heeft dinsdag veel schade veroorzaakt. De brand ontstond in de woning van kunstenaar Sjoerd van Dorp, die in de oude smederij van het dorp woont.klik hier voor meer foto`s


Hoe de brand is ontstaan, is niet bekend. Volgens de eigenaar is er een explosie gehoord, waarna tegen 11.00 uur de vlammen door het dak van het huis kwamen. Het dak van de woning stortte niet in, wat het blussen bemoeilijkte. De brandweer adviseerde, in verband met sterke rookontwikkeling, de inwoners van Stedum ramen en deuren dicht te houden.


Naast de bewuste woning bevindt zich bloemen- en perkplantenkwekerij Nienhuis. Het winkelgedeelte hiervan heeft veel te verduren gehad van de vlammen en leed waterschade.


De kwekerij zit er sinds 1954, maar is twee weken geleden failliet gegaan en overgenomen door een projectontwikkelaar. In het dorp wordt gezegd dat die van plan is de 5000 vierkante meter kassen te slopen om er woningen neer te zetten. Wethouder Jan de Heer heeft daarvan gehoord, maar zegt dat de gemeente daar niet bij betrokken is. “Het zijn plannen voor de lange termijn in de vrije markt.”


 


          


Kinderspeelgoed


Met een sigaret hangend in zijn mondhoek staart Sjoerd van Dorp (61) naar zijn brandende huis. Waterstralen van de brandweermannen schieten de werkplaats van de oude smederij in. De wind slaat af en toe een nevel van bluswater tegen zijn gezicht. Na bijna twintig jaar is wonen en werken aan de Bedumerweg 9 afgelopen.


“Zonde, mijn huis lag vol met kinderspeelgoed dat ik heb verzameld. Ik had speelgoed uit de hele wereld”, zegt Van Dorp. De Stedumer maakt deel uit van Stichting Da Vinci, een collectief dat opdrachten uitvoert in opdracht van beeldend kunstenaars. “Ik was net bezig met een grote opdracht voor basisschool De Roemte in Loppersum. We plaatsen daar kinderspeeltoestellen.”


Van Dorp betrok de woning in het centrum van Stedum in 1986. Hij besteedde veel geld en arbeid aan het opknappen van de smederijwoning. “Drie jaar geleden heb ik nog een nieuw dak op het huis gezet.” Gisterochtend moest Van Dorp even weg. “Een uurtje. Ik werd opeens gebeld dat mijn huis in de fik stond.” Toen hij bij zijn woning aankwam, schoten de vlammen al door het dak.


Van Dorp lijkt er nog redelijk nuchter onder. Drentelt rond het huis, praat met wat brandweermannen en gluurt door de kapotte ramen naar binnen. De Stedumers die op het vuur zijn afgekomen zijn onder de indruk van de brand midden in het dorp. Een woningbrand heeft het dorp al jaren niet meer gehad.


klik hier voor meer foto`s

www.dvhn.nl

Geef een reactie