25 juli 2024

Overbelasting door extra zonnepanelen

0
De zonnepanelen die massaal op Groningse daken zijn gelegd, produceren zoveel stroom dat het netwerk de spanning niet aankan. Netbeheerder Enexis spreekt over ‘incidenten’. Het probleem speelt onder meer in Bedum en Stedum waar veel inwoners gebruik maakten van de regeling van de NAM. Gedupeerden van de aardbevingen konden 4000 euro krijgen voor waardevermeerdering van de woning. Ruim 37.000 aanvragen werden gedaan.
Veel Groningers plaatsten zonnepanelen. Henk Hokse uit Bedum liet zijn dak afgelopen mei vol leggen met panelen. Maar als hij de zogeheten omvormer uitleest, ziet hij grote gaten. ,,Meerdere uren per dag, juist als de zon schijnt, werken de panelen niet. De Enexis-monteur bevestigde het capaciteitsprobleem ook.’’ Zijn dorpsgenoot Wim de Haan legde enkele jaren terug al panelen op het dak. ,,Nooit problemen. Nu de hele straat ze heeft, staat mijn omvormer tussen 12 en 3 uur ‘s middags soms op nul en brandt er een rood lampje. Dan is het net overbelast en schakelt de installatie zich uit.’’ Volgens Enexis-woordvoerder Loek de Lange speelde dit vooral vorig jaar in enkele Groningse gemeenten zoals Loppersum. ,,Toen waren er problemen.
Ons beeld is nu dat hetomincidenten gaat. Maar we nemen het hoog op en bekijken maandag (vandaag, red.) of het echt incidenten zijn.’’ Volgens Enexis is samen met de installatiebranche gekeken waar de knelpunten zitten. ,,Ons idee is dat het is opgelost.’’ In het aardbevingsgebied is het aantal zonnepanelen in korte tijd met 30 procent toegenomen. Dat komt vooral door die waardevermeerdingsregeling. De Volkskrant publiceerde zaterdag over de problemen met de overcapaciteit van de zonnepanelen.
Rolf van der Tuuk, zonnespecialist bij installatiebedrijf Vaatstra in Bedum, stelde daarin dat er regelmatig een te hoge spanning op het net staat waardoor de omvormers zich uitschakelen. ,,We zien dat veel van die installaties zichzelf soms honderden keren per dag uit- en aanzetten. In een straat in Stedum met allemaal daken op het zuiden, vlogen zelfs de hoofdstoppen eruit.’’ Bij installatiebedrijf Coolman uit Bedum herkennen ze het probleem. ,,Enexis moet actie ondernemen om het net stabiel te maken’’, zegt Suine Coolman. ,,De initiatiefnemers van de 4000-euro-regeling hadden misschien wat eerder moeten bedenken wat voor consequenties het zou kunnen hebben als zo veel mensen in een keer zonnepanelen nemen.’’

Dagblad van het Noorden,

Geef een reactie