25 mei 2024

Overlast vliegoefening in omgeving Marnewaard

0

In verband met de oefening ÔBasic WindmillÕ vinden er van dinsdag 19 april tot en met donderdag 21 april 2005 tussen 10.00 Ð 16.00 uur vliegactiviteiten met militaire jachtvliegtuigen plaats boven het militaire oefenterrein «de Marnewaard«. NAVO-vliegers beoefenen in deze periode vluchten ten behoeve van `Low Level Close Air Support

Laagvliegen boven gemeente
De deelnemende vliegtuigen vliegen boven en rondom «de Marnewaard« op lage hoogte. Binnen een straal van 15 km vanaf het oefenterrein «de Marnewaard« mag worden gevlogen tot een minimum hoogte van 150 meter, met uitzondering van het Waddengebied. De vliegtuigen mogen ten oosten van dit gebied Ð boven een denkbeeldige lijn van Delfzijl-Zuidhorn tot aan de Waddenzee Ð vliegen tot een minimum hoogte van 450 meter.


Opleiding grondpersoneel
De oefening ÔBASIC WindmillÕ vindt plaats in verband met de opleiding van zogenoemde ÔForward Air ControllersÕ. Hierbij gaat het om militairen van de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marine die vanaf de grond per radio aanwijzingen geven aan vliegers van jachtbommenwerpers over de precieze locatie van de aan te vallen doelen. In het kader van hun opleiding moeten cursisten in praktijksituaties leren samenwerken met Nederlandse F-16Õs en vliegtuigen van verschillende NAVO-bondgenoten. Hiertoe vinden in het jaar verschillende oefeningen plaats in het luchtruim boven en rondom het militair oefengebied «de Marnewaard«.

www.loppersum.nl

Geef een reactie