26 mei 2024

Papiercorso Appingedam blijft trekpleister

0

Appingedam – Het papiercorso in Appingedam blijft een trekpleister op Damsterdag. Zaterdag wisten opnieuw tienduizenden bezoekers de weg naar het centrum van de Fivelstad te vinden. Hebben de organisatoren totaal niet te klagen over een gebrek aan publieke belangstelling, anders lijkt het met de deelname van de wagens

Dat aantal was met een half dozijn zo ongeveer tot een minimum teruggelopen om nog enigszins van een corso te kunnen spreken. Gelukkig waren er nog groepen gekostumeerde schoolkinderen, kinderen met versierde fietsen en een (kleine) reclamekaravaan, anders was het corso van dit jaar wel heel mager geweest.


Natuurlijk, er zijn excuses. Het vervaardigen van een corsowagen is inmiddels zo tijdrovend en ook zo kostbaar geworden dat bijvoorbeeld een aantal scholen besloot niet elk jaar, maar om de twee jaar mee te doen. Volgend jaar zal het aantal deelnemers dan ook groter zijn dan dit jaar, zo is te verwachten. Desondanks lijkt het zaak voor de organisatoren de vinger goed aan de pols te houden, wil het corso geen stille dood sterven.


Dat zou volgens velen erg jammer zijn, want het papiercorso heeft in Appingedam een lange traditie. Die heeft de Damsterdag trouwens ook. Ze werd ingesteld toen de toenmalige koningin Wilhelmina de troon overdeed aan haar dochter Juliana. Tot dan werd op die dag (28 augustus) steeds koninginnedag gevierd in de Fivelstad. Later werd een andere datum gekozen voor de Damsterdag, ook in verband met de viering van 28 augustus in de stad Groningen.


Het papiercorso werd in de jaren zeventig een programmaonderdeel van de festiviteiten en was van het begin af een succes. Dat moet ook zo blijven, vinden velen kennelijk, getuige weer de massale opkomst voor het corso van afgelopen zaterdag.

www.dvhn.nl

Geef een reactie