25 juni 2024

Parkeren caravans en aanhangwagens maximaal 3 dagen op openbare weg

0

Bij de gemeente komen regelmatig klachten binnen over het langparkeren van caravans, aanhangwagens e.d. op openbare parkeerplaatsen. De gemeente heeft de politie gevraagd daar in het vervolg tegen op te treden.

Op grond van artikel 5.1.5 van de APV is het verboden een woonwagen, kampeerwagen, caravan, magazijnwagen, aanhangwagen, keetwagen of ander dergelijk voertuig dat voor de recreatie, dan wel anderszins uitsluitend of mede voor andere dan verkeersdoeleinden wordt gebruikt:  • A. langer dan op drie achtereenvolgende dagen te parkeren op een door burgemeester en wethouders aangewezen weg, waar dit naar hun oordeel buitensporig is met het oog op de verdeling van beschikbare parkeerruimte of schadelijk is voor het uiterlijk aanzien van de gemeente;
  • B. op een door burgemeester en wethouders aangewezen plaats te parkeren, waar dit naar hun oordeel schadelijk is voor het uiterlijk aanzien van de gemeente.

Zoals al gezegd krijgen wij regelmatig telefoontjes over langdurig geparkeerde voertuigen, vooral caravans en  aanhangwagens op parkeerplaatsen. Deze vallen ook onder het begrip ÒwegÓ.

Wij hebben daarom besloten, om alle wegen (inclusief de parkeerplaatsen) in onze gemeente als zodanig aan te wijzen. De gemeente kan optreden door de caravan en de aanhangwagens, na een waarschuwing,  weg te laten slepen. Daarnaast kan de politie optreden tegen langparkeerders, eerst met een waarschuwing, maar als de overtreding door blijft gaan, door een proces-verbaal te laten maken

Gemeente Loppersum

Geef een reactie