25 april 2024

Passie voor paarden werd raadslid van Eemsmond fataal

0

Uithuizen – Raadslid Waling Vreugdenhil (Gemeente Belangen) uit Uithuizen (gemeente Eemsmond) is zaterdagochtend op 63-jarige leeftijd overleden nadat hij door een hengst was getrapt. Hij zou het dier uit de wei halen en naar een merrie leiden, maar viel en gaf daardoor een ruk aan het touw. Het paard draaide zich toen om en trapte Vreugdenhil tegen zijn hoofd.

Vreugdenhil was zijn hele leven een echte paardenliefhebber. Op zijn gemengd bedrijf met ma•s, haver en mestkoeien hield hij een tiental Groninger paarden. Elk jaar fokte hij een aantal veulens, waarvoor hij een hengst huurde en thuis in de wei zette. De moeder van de hele lijn loopt nog steeds bij hem in de wei.


Met de Groninger paarden ging hij graag op pad. Mennen was zijn lust en zijn leven. Dit jaar zou hij voor het eerst met zijn ‘piramide’, een zestal paarden in ŽŽn-, twee- en drietal voor de koets, schitteren op Bommen Berend. Maar nog voor het dek- en menseizoen goed en wel begonnen is, heeft zijn liefhebberij Vreugdenhil het leven gekost.


De boer verzorgde voor de gemeente een geiten- en ree‘nweitje naast de Menkemaborg. Op de Menkemaborg zelf was hij steun en toeverlaat als er eens iets gebeuren moest, waarbij een trekker nodig was.


Fractievoorzitter van Gemeente Belangen Jaap Nienhuis uit Usquert bevestigt Vreugdenhils liefde voor paarden. ”Hij was een heel trouw raadslid. Hij kwam altijd, behalve als een van zijn merries moest bevallen. Daar wilde hij bij zijn. Hij was echt een bevlogen dierenliefhebber. Het is triest dat zijn hobby hem fataal is geworden.”


Eigen mening


Verder typeert Nienhuis Vreugdenhil als ‘niet te volgzaam’ en ‘een man met een duidelijke eigen mening’. De partij geeft aan een deskundig raadslid te hebben verloren. Uit pi‘teit met het slachtoffer is de raadsvergadering gisteravond niet doorgegaan. De raad kwam alleen bijeen om stil te staan bij het overlijden van een geliefd collega. De Uithuizenaar laat een vrouw en drie kinderen achter.

www.dvhn.nl

Geef een reactie