29 november 2023

De stichting DBF, die Stedum leefbaarheid wil bevorderen op het platteland van Noord-Nederland, is deze week begonnen met een onderzoek naar de totstandkoming van een eventuele dorpsboerderij aan de Bedumerweg in Stedum. Margreet Wiersema en Pieter Berend Slager bewonen de boerderij en hebben er een veehouderij. Na zeven jaar ’boeren’ willen ze hun bedrijf ontwikkelen tot een zorg- en ontmoetingscentrum. De stichting onderzoekt de haalbaarheid hiervan.

Wiersema en Slager runnen de boerderij al heel wat jaren. Sinds vorige maand zijn ze zelf ook volledig eigenaar van het pand. Door de koop ging het stel nadenken over de toekomst en besloot het dat het tijd werd voor iets anders. In plaats van een uitbreiding van het bedrijf metmeer koeien werd besloten tot een ’socialere’ inrichting van de boerderij. "We hebben voor het bedrijf nu ongeveer 75 koeien op 64 hectare land. Dat betekent dat we veel ruimte overhouden. Deze kunnen we ook vullen met mini-shetlanders, schapen en konijnen.
Dan wordt het een soort van dierenweide, waar iedereen welkom is", zegt Wiersema. Haar passie ligt bij de zorg, met name de jeugdzorg. "Toen we de boerderij begonnen, had ik nog geen koe gemolken.We zijn eigenlijk puur door omstandigheden in het boerenvak terechtgekomen. Ik was dan wel een boerendochter, maar verpleegkundige van beroep." Uit haar drang om terug het vak in te gaan, zijn plannen ontstaan voor een naschoolse opvang op de boerderij voor kinderen van 6 tot 11 jaar oud. "Ik heb zelf drie dochters die in deze leeftijdscategorie en die vinden het bijzonder spannend.
Zij laten hun fantasie er al op los over hoe het er hier uit komt te zien. Als het doorgaat, natuurlijk. Er komen sowieso konijnen in de weide, dát weet ik wel zeker.” Ook de komst van een dorpstuin is zeker. Hiervoor hebben zich tot nu toe elf deelnemers gemeld. Met ingang van dit voorjaar kunnen dorpsbewoners van Stedum dus gezamenlijk een tuin onderhouden op het landgoed aan de Bedumerweg.

Paula Lina, DvhN.nl

Geef een reactie