25 juli 2024

Plattelandsurfer raakt gefrustreerd

0

Kabel is onder de in multimedia ge•nteresseerde noorderling de populairste manier om te internetten, maar ADSL komt eraan. Dat blijkt uit een onderzoekje op het multimedia-deel van de website van deze krant. 46 Procent van de meer dan honderddertig deelnemers aan de mini-enqute gaf aan van kabel gebruik te maken, 29 procent doet het met ADSL. Het aloude 56k-inbelmodem is met 19 procent ook nog redelijk vertegenwoordigd. Dat geldt niet voor andere vormen van internetten: 5 procent maakt gebruik van een ISDN-verbinding en slechts 1 procent gaf aan via de satelliet te internetten.
De gebruikers van kabel en ADSL wonen voornamelijk in de steden en grotere dorpen en van de snelheden die zij met internetten halen worden de bewoners op het platteland van Groningen en Drenthe alleen maar jaloers. Er werd dan ook volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een reactie achter te laten. Duidelijk is dat de noorderling, die niet over kabel of ADSL kan beschikken omdat hij op het platteland woont, daar hevig gefrustreerd van raakt. Zo smeekt Henk Huising uit Drouwenermond: “Mocht je nog tips hebben dan hoor ik dat graag. Van KPN kreeg ik de tip om te gaan verhuizen.

En Ineke Beenke uit Blijham foetert: “Hoezo een land wat solidair met elkaar is? Ik mag wel solidair zijn met ziekenfondsverzekerden en de aow van huidige aow’ers betalen en weet ik wat nog meer voor solidariteitspremies ik betaal. Maar als het platteland solidariteit vraagt voor bijvoorbeeld breedband-internet dan is het ho maar…. moet je er maar niet gaan wonen. Alles voor de randstad he, verder woont er niemand in het land.”

Joop Pijl uit Groningen zegt: “Ik vind dat Essent ook de kleine plaatsen moet aansluiten. Internet is een recht, net zoals gas, water en licht.” Juist vanwege dat laatste vindt Ferenc van der Velde uit Ezinge dat er een taak voor de overheid is weggelegd. Hij neemt het op voor Esseent en KPN: “Het is commercieel gezien erg logisch van de “grote jongens”, hier niet in te investeren. Daarom denk ik dat het een taak is van de overheid. Zoals vroeger ook de telefoonlijnen zijn aangelegd. Het is een medium dat niet meer weg te denken is, en breedbandinternet zorgt voor veel meer mogelijkheden dan via de telefoonlijn””

Voorsprong

Dat kabel nog een voorspong heeft op ADSL komt vooral omdat Essent nu eenmaal eerder begon met de uitrol daarvan. Uit de reacties blijkt namelijk dat de deelnemende lezers, als het om kwaliteit gaat, eerder overtuigd zijn van ADSL. Zegt Gert Heller uit Zuidlaren: “Ik zat tijden te wachten totdat Essent de kabel in Zuidlaren zou aansluiten (men had de technische voorbereidingen twee jaar geleden al gedaan), maar Essent wijzigde de koers en sloot niets meer aan. Waarschijnlijk om Den Haag onder druk te zetten mee te betalen. Nu zijn ze echter ingehaald door de KPN. En ik ben supersnel en supertevreden aan het internetten via ADSL.

Maar in Vries denken ze heel anders over diezelfde KPN. “Ik vind het schandalig dat KPN nog steeds geen ADSL levert in dorpen zoals Vries”, schrijft E. Meijer uit dat dorp. “Inmiddels maakt KPN wel bekend dat ze Wireless Internet gaan uitrollen op de industrieterreinen, terwijl dit een uitstekende manier zou zijn om lowcost de dorpen te onsluiten. Er zijn op dit gebied inmiddels verschillende particuliere initiatieven ontstaan, echter KPN pikt natuurlijk nu de krenten uit de pap. Als ze nu een beetje lef hebben ontsluiten ze ook direct de dorpen bij de industrieterreinen. ”

WiFi

Dat draadloze internet waar Meijer het over heeft staat in de volksmond bekend als het snel in populariteit stijgende WiFi. Ten tijde van het begin van de enqute was er in Noord-Nederland nog nauwelijks sprake van deze manier van surfen en eerlijk gezegd denken we dat dat nog steeds het geval is. Wel zijn er in sommige dorpen (Exloo bijvoorbeeld) door commerci‘le bedrijven plannen gemaakt om inwoners breedband-internet aan te bieden.

WiFi is een door idealisten begonnnen razendsnelle manier van draadloos internetten, waarbij gebruik gemaakt wordt van een speciale frequentie in zogenoemde hot spots of access points. Die kun je overigens ook in je eigen huis inrichten. Terwijl de grote telecombedrijven voor miljarden aan UMTS-licenties heben gekocht om in de toekomst de wereld van draadloos internet te voorzien, blijkt het goedkopere (en snellere!) antwoord op die UMTS-techniek er al te zijn. Inmiddels zijn in Nederland al tal van WiFi-spots ingericht, vooral in de buurt van restaurants en cafŽs.


Sites

D66 in Groningen maakt zich sterk voor de plattelandsurfer die van z’n trage snelheden en telefoontikken afwil. Er werd een speciale site geopend: www.ikwilbreedbandingroningen.nl. Meer steun van teleurgestelde soortgenoten is te vinden op www.flatfee.nu. Wie meer wil weten over de mogelijkheden van WiFi kan terecht op www.hubhop.nl en www.skypoint.nl

© Archief www.stedum.com

http://www.ikwilbreedbandingroningen.nl

Geef een reactie