20 juli 2024

Pleidooi ChristenUnie voor een verzetsbuurt in Delfzijl

0

De fractie van de ChristenUnie in de gemeenteraad van Delfzijl wil dat verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog worden geëerd in straatnamen. De havenplaats zou een verzetsbuurt moeten krijgen. De ChristenUnie heeft dit idee al vaker naar voren gebracht, maar tot nu toe is er door de straatnamencommissie niets mee gedaan. In een brief vraagt de partij het gemeentebestuur opdracht te geven aan de straatnamencommissie na te gaan welke wijk (of straten) in Delfzijl in aanmerking komt verzetsbuurt te worden.

Gerrit Jan Steenbergen van de ChristenUnie: "De Tweede Wereldoorlog is een belangrijk deel van de geschiedenis van Delfzijl. Er zijn inwoners geweest die zich bijzonder hebben ingezet voor de vrijheid. Op tal van plaatsen in de wereld is deze vrijheid als gevolg van een dictatoriaal bewind ver te zoeken. Wij mogen onze vrijheid elk jaar weer in dankbaarheid vieren."

De ChristenUnie vindt het belangrijk steeds opnieuw aandacht te schenken aan hen die hebben meegeholpen de vrijheid te bevechten. Dat kan volgens de fractie door straatnaamgeving. In de gemeente Delfzijl – in Weiwerd – is op dit moment nog een J.T.Jansenweg, genoemd naar een verzetsstrijder, die in de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd is. De naam dreigt echter te verdwijnen, omdat de weg in het vrijwel verlaten dorpje onder de rook van Delfzijl, mogelijk verdwijnt.

Als voorbeelden van verzetshelden naar wie straten kunnen worden vernoemd brengt de ChristenUnie de leden van verzetsgroep Zwaantje uit Delfzijl naar voren. En voorts noemt de partij twee mensen die tot ereburger van Delfzijl zijn benoemd: de commandant van The Cape Breton Highlanders en de commandant van The Perth-regiment.

www.dvhn.nl

Geef een reactie