30 mei 2024

Politie controleert fietsverlichting

0

De dagen worden korter en het weer wordt slechter. Wie verstandig op de fiets zit, zorgt voor goede verlichting en reflectie. Dat is bij steeds meer Groningers het geval. Behalve bij jongeren. Bij maar liefst 70 procent is de verlichting niet in orde. Regiopolitie Groningen gaat daarom de komende tijd streng controleren op fietsverlichting en –reflectie. De extra controles vinden plaats in het kader van de landelijke fietsverlichtingscampagne ‘Val op, daar kun je mee thuiskomen’ van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Wettelijke eisen
Fietsers moeten ’s nachts altijd voor- en achterlicht voeren. Overdag ook, als het zicht wordt belemmerd of bij donker/schemering weer. De voorlamp moet wit of geel licht uitstralen. De kleur van het achterlicht moet rood zijn en tussen de 25 en 120 centimeter boven het wegdek aan de fiets bevestigd. Verder is een goedgekeurd achterlicht te herkennen aan een rondje met daarin de letters NL.

De fiets moet op drie onderdelen reflectoren hebben:

een niet-driehoekige rode achterreflector (verplicht sinds 1979);
gele reflectoren op de trappers (verplicht sinds 1979);
witte of gele zijreflectoren aan de wielen (verplicht sinds 1987).
Knipperende lampjes
Fietsverlichting moet permanent branden en mag dus niet knipperen. Daarbij moet de verlichting aan de fiets bevestigd zijn. Een knipperend ledlampje aan een jas of tas is daarmee dubbel fout. Fietsers mogen ook geen armlampje gebruiken. Verlichting op batterijen is wel toegestaan.

Controles
De politie controleert niet alleen de komende weken op fietsverlichting. De intensivering van de controles heeft te maken met de donkere maanden die voor de deur staan. Er wordt gecontroleerd op verlichting voor- en achterop de fiets, reflectie op de trappers, reflectie in de wielen en het hebben van een rode reflector op de achterkant van de fiets. Op ieder defect staat een boete van € 20,-.

Gemeente Loppersum

Geef een reactie