13 juli 2024

Politie houdt vuurwerkmakers aan

0

De politie heeft vrijdag 8 december jongstleden twee 22-jarige mannen uit Delfzijl en Wagenborgen aangehouden voor het vervaardigen van vuurwerk en explosieven. Zowel in de woning van de man uit Wagenborgen als in de woning van de Delfzijlster werden materialen gevonden om explosieven en vuurwerk te fabriceren. Tijdens het onderzoek werd door de politie samengewerkt met het Explosieven Opruimingscommando Koninklijke Landmacht (EOC) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De inbeslaggenomen explosieven zijn door het EOC vernietigd.

Explosies

De politie kwam de twee verdachten op het spoor nadat uit Delfzijl in de periode van september tot begin december diverse meldingen binnen kwamen met betrekking tot vuurwerkoverlast. Ook waren er meldingen van explosies. Op zondag 5 november jongstleden werd een omheiningsmuur van een kerk aan de Kerkstraat in Delfzijl ontzet door een explosie. Zaterdagavond 26 november vond er een explosie plaats in het centrum van Delfzijl. Na de explosie werden op diverse plekken metalen fragmenten aangetroffen.

Mini-vuurwerkfabriek

Tijdens een huiszoeking aan de Familie Bronsweg in Wagenborgen, trof de politie een gaspistool met munitie aan. Ook werden diverse grondstoffen voor het maken van vuurwerk aangetroffen. De verdachte bekende vervolgens vuurwerkbommen te maken en hiermee in Delfzijl geëxperimenteerd te hebben. De 22-jarige man uit Delfzijl verklaarde de Wagenborger te hebben geholpen. Tijdens een huiszoeking aan de Eilandweg in Delfzijl werd een mini-vuurwerkfabriek aangetroffen. Zo vond de politie in het tuinhuis een lontenmachine, persapparatuur en een kleine drooginstallatie. Daarnaast lagen er zelfgemaakte vlinder- en nitraatbommen.

Vernietiging

De EOCKL heeft zaterdag 9 december jongstleden op een zandterrein te Borgsweer de inbeslaggenomen goederen tot ontploffing gebracht. Dit veroorzaakte een luide knal die in de wijde omgeving werd gehoord.

Gevaar

Door de verschillende explosies is veel schade ontstaan. Het schadebedrag is onbekend. Door het experimenteren met de vuurwerkbommen ontstond levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor zowel de verdachten alsook voor anderen. De inwoner van Wagenborgen is door de Rechter Commissaris heengezonden onder schorsende voorwaarden. De Delfzijlster is in overleg met justitie heengezonden.

Persberichten politie.nl

Geef een reactie