16 juni 2024

Politie maakt eind aan vernielingen Lopster Maffia

0

Loppersum – Met de aanhouding van zeven jongeren uit Loppersum heeft de politie een einde gemaakt aan een periode van zwaar vandalisme in het dorp. De jongeren, in de leeftijd van 14 tot 19 jaar, pleegden het afgelopen jaar voor zo’n twintigduizend euro aan vernielingen. In het dorp leidde dit tot grote ergernis.

De groep noemde zich De Lopster Maffia. Verreweg de meeste schade richtten de jongeren aan op het station van Loppersum. Hier vernielden ze ruiten, lichtreclamebakken en bliezen ze een telefooncel op met een lawinepijl.


De cel werd volledig vernield. Fietsen op het station moesten het ook ontgelden.


Veel vernielingen pleegden de jonge Lopsters met illegaal vuurwerk. Een 19-jarige verdachte uit het dorp voorzag de groep van lawinepijlen en vlinderbommen. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt wegens handel in illegaal vuurwerk.


De jongeren pleegden in het hele dorp vernielingen. Burgemeester Albert Rodenboog: “Je kon na het weekend precies zien waar ze langs hadden gelopen. De groep zorgde voor flink wat irritatie in het dorp. De overlast was groot.” Van talloze auto’s werden de spiegels en merkemblemen afgetrapt. Een bewoner moest ’s ochtends constateren dat de ruit van zijn wagen opgeblazen was met vuurwerk.


De politie kwam de verdachten op het spoor naar aanleiding van een eerder onderzoek naar vernielingen in Delfzijl. Daarnaast konden door aangiftes jongeren in verband worden gebracht met gepleegde delicten. Eenmaal bij de politie, bekenden ze nog andere zaken.


De verdachten kenden elkaar van school en uit het dorp. Ze zijn allen na verhoor vrijgelaten en moeten zich voor de rechter en kinderrechter verantwoorden. De jongens verklaarden de vernielingen uit verveling en voor de kick gepleegd te hebben

www.dvhn.nl

Geef een reactie