11 december 2023

Politie wederom succesvol in opsporen jeugdcriminaliteit

0

Met de aanhouding van zestig jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 20 jaar heeft de politie in Delfzijl ruim honderd zaken opgelost. Het gaat onder anderen om een poging beroving van een pinnend echtpaar, mishandelingen op de kermis en een groot aantal diefstallen en inbraken. Opvallend is dat slechts in een kwart van de zaken aangifte is gedaan. Daarnaast bleek ook in dit onderzoek weer dat ouders geen enkele weet hebben van wat hun kinderen uitvoeren en met wie zij omgaan

De verdachten zijn bijna allemaal jongens en komen voornamelijk uit Delfzijl en Appingedam. In de groep van 60 zaten twee meiden.

Start van het onderzoek
In de zomer van 2007 kreeg de politie informatie dat jongeren mogelijk berovingen zouden voorbereidingen. Vlak daarna, op 19 augustus, werd een pinnend echtbaar slachtoffer van een poging beroving. Een 58-jarige man en een 60-jarige vrouw hadden in Appingedam gepind. Op het parkeerterrein van de Borglaan werden ze aangesproken door twee jongens. Het tweetal droeg een capuchon en had het gezicht bedekt. Ze bedreigden de man en vroegen hem zijn geld. Toen de vrouw de politie wilde bellen, vluchtte het tweetal. Het echtbaar was behoorlijk onder de indruk van het incident.
Het onderzoek naar deze poging beroving liep vrijwel gelijktijdig met het onderzoek naar inbraken in een jeugdsoos. In de jeugdsoos aan de Opwierderweg in Appingedam was in 2005 en 2006 in totaal vier keer ingebroken. In beide onderzoeken kwamen gedeeltelijk dezelfde namen naar voren, maar ook namen van jongeren die verantwoordelijk waren voor andere misdrijven. Recherchewerk en het ‘sneeuwbaleffect’ leidden uiteindelijk tot zestig verdachten en ruim 100 strafbare feiten.

Opvallende zaken
Op de kermis van Delfzijl en Appingedam zijn vier jongeren slachtoffer geworden van mishandeling. Aanleiding was meestal ruzie om een meisje. De slachtoffers hebben, soms van grote groepen, klappen moeten incasseren. Een 14-jarige jongen moest zich zelfs onder doktersbehandeling stellen vanwege een uitgescheurde oorlel.
Ook zijn er veel (brom)fietsen ontvreemd. Deels werden deze korte tijd bereden en gedumpt, deels werden deze doorverkocht. De politie heeft in dit onderzoek ook meerdere helers aangehouden en aan de tand gevoeld. Een deel van de verdachten van fietsdiefstallen heeft ook anderen afgeperst. Als geleend geld niet snel genoeg werd terugbetaald, werden mensen bedreigd of mishandeld.
Naast deze zaken is er een groot aantal winkeldiefstallen gepleegd. Daarnaast zijn de verdachten verantwoordelijk voor diverse vernielingen van bijvoorbeeld tuinen en auto’s in Appingedam. Daarbij zijn ook tientallen auto-emblemen weggenomen.

Groepsdruk
De zwaardere misdrijven zijn veelal gepleegd door jongeren die geld nodig hadden voor de financiering van verdovende middelen. De lichtere misdrijven zijn vooral in groepen gepleegd. Een deel van de jongeren fungeerde als meeloper en wilde niet achterblijven bij de groep. In de groep waren geen echte leiders, maar het voorbeeld van een kleine groep deed de rest volgen.

Weinig aangiftes
In het onderzoek zijn ruim 100 zaken aan het licht gekomen. Opvallend is dat maar in een kleine 25% van de gevallen aangifte is gedaan. Jongeren kunnen niet veroordeeld worden voor zaken waarvan geen aangifte is gedaan. Bovendien kunnen de slachtoffers dan geen schade op hen verhalen. De politie roept de inwoners van Delfzijl en Appingedam op om vooral aangifte te (blijven) doen.

Vervolg
Zeven verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris. De overige verdachten zijn na verhoor naar huis gestuurd of aan hun ouders overgedragen. Zij zullen zich op termijn moeten verantwoorden.
Het onderzoek naar de jeugdcriminaliteit is nog niet volledig afgerond. Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten

Persberichten politie.nl

Geef een reactie