21 april 2024

Politiebureau Uithuizen gaat tegen de vlakte

0

uithuizen – Het politiebureau aan de Kerklaan in Uithuizen gaat tegen de vlakte en wordt vervangen door ongeveer twee miljoen euro kostende nieuwbouw. Het bestaande pand voldoet niet aan de arbo-eisen en is te klein om alle medewerkers – totaal 40 – goed te kunnen huisvesten.

De basiseenheid Uithuizen van de regiopolitie verkast tijdelijk naar twee units op het terrein van het voormalige asielzoekerscentrum aan de Alberdalaan. De dienders hebben deze noodhuisvesting gekocht van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

De dienstverlening van de politie ondervindt geen hinder van de verhuizing. Publiek kan vrijdag al terecht bij het nieuwe onderkomen aan de Alberdalaan. Maandag is de basiseenheid weer volle dig operationeel op deze plek. Naar verwachting medio volgend jaar wordt begonnen met de nieuwbouw aan het Kerkplein.

De politie kijkt volgens een woordvoerder ‘reikhalzend uit naar een goed geoutilleerd en modern bureau’. De afdeling logistiek van de regiopolitie is nog met een projectontwikkelaar in gesprek over de bouwplannen en bouwtekeningen.

Het nieuwe bureau biedt straks ongeveer twee keer zoveel ruimte als het oude. De oppervlakte van de begane grond blijft hetzelfde, maar de nieuwbouw krijgt drie verdiepingen. Er is nog geen definitieve keuze gemaakt voor een ontwerp. Er liggen nu verschillende ontwerpen op tafel: van conservatief van architectuur tot modern. De knoop moet binnenkort worden doorgehakt.

De politie gaat er vanuit dat het hele traject – van de sloop van het oude bureau tot de oplevering van de nieuw bouw – ongeveer een jaar in beslag neemt. Het bureau dat nu ten prooi valt aan de slopershamer, is zo’n 50 jaar oud. Ooit verrees het als onderkomen voor de toenmalige rijkspolitie. Twee dienstwoningen die deel uitmaakten van het complex werden in 1982 bij het politiebureau gevoegd. In 1992 werd er ook nog een stuk bijgebouwd. Naar de haalbaarheid van een uitbreiding en verbouwing is wel onderzoek gedaan, maar dit bleek volgens een politiewoordvoerder geen optie.

De openingstijden van het tijdelijke bureau op het oude azc-terrein in Uithuizen zijn door de week: 8.30 tot 17.00 uur. Zaterdag en zondag is het gesloten. Via 0900-8844 is de politie in Groningen 24 uur per dag bereikbaar. Bij het tijdelijke bureau kan publiek via de intercom op elk tijdstip in contact komen met de politie.

www.dvhn.nl

Geef een reactie