29 mei 2024


Met alle regen zonnebloemen en pompoenen kweken viel dit jaar niet mee. Toch zijn er ook weer nieuwe succesvolle kwekers opgestaan. Leeftijd en ervaring doen er niet toe, zo blijkt, want in een achtertuin aan de Triezenbergstraat zijn 4 kwekers opgestaan die er met de prijs vandoor gaan dit jaar. Hun zonnebloem is tot
3.94 m uitgegroeid.

Er stonden er nog meer, maar omdat de activiteitencommissie per locatie maar één meting doet als er geen naambordje bij staat, moet de prijs worden gedeeld. Dat is gelukkig met een rollade of een worst ook geen probleem. Irene Tillema heeft goede grond gevonden achter het huis van opa Menne, en zij heeft de tweede prijs, met haar bloem van 3.40 meter. De derde prijs is voor trouwe kweker Jeroen Bodde. Zijn bloem bloeide al vroeg, en dan ben je in het nadeel, want dan groeit de plant niet meer. Hij haalde met zijn goede zorgen 2.76 meter. Eén deelnemer is gediskwalificeerd. Hij had een gedroogde bloem achter zijn schuur geplaatst. Omdat de wortels los van de grond waren is niet duidelijk dat deze bloem daar gegroeid is. De jury moet wel streng zijn voor wat betreft het kunnen identificeren van de kweker. Zo bleken er ook rode zonnebloemen mee te doen. De activiteitencommissie weet echter zeker dat dat zaad niet door hen is verstrekt. Alle hulpmiddelen op het gebied van mest en water wel zijn toegestaan.
Ook met de pompoenen was het spannend. Jan van Dijken, Evert Bruinius, Albert Hofman en Bernard Ausema hebben in de achtertuin van Jan tien dikke pompoenen gekweekt. Je kunt er voor heel Stedum wel soep van maken. Ook hier geldt één prijs per locatie, en dus zijn er ook nog andere prijswinnaars. De einduitslag van de pompoenen luidt als volgt:
Jan van Dijken, Bernard Ausema, Evert Bruinius en Albert Hofman: 1e plaats met een pompoen van 43,5 kg.(rollade). Jan Timmer: 2e met een pompoen van 38,5 kg (rookworst). Tomas Reker was 3e met een pompoen van 31,5 kg (2 droge worsten). Volgend jaar weer, want zo wordt het wel spannend.

 
  
 


www.stedum.com

Geef een reactie