25 april 2024

Pompoenenoogst in Stedum

0

Zaterdag 8 oktober was het een spannende dag voor de pompoenen- en zonnebloemenkwekers in Stedum. In cafŽ Õt Oude Raedthuys vond de prijsuitreiking van de pompoenen- en zonnebloemenwedstrijd plaats. Eind april had de activiteitencommissie van Dorpsbelangen zaad van zonnebloemen en pompoenen uitgedeeld voor wie dat wilde. Dat moest op tijd worden gepoot en vooral tegen de slakken worden beschermd.

Bij de tussentijdse meting begin september bleek al dat veel zonnebloemen het met deze slechte zomer moeilijk hadden. Tussen de overlevers was het een spannende eindstrijd. Men hield elkaars achtertuin precies in de gaten. Zaterdag bleek dat zeker dertig deelnemers zichzelf tot de kanshebbers rekenden. De ontnuchtering was af en toe groot, toen bleek dat de ene pompoen onder de arm op de fiets kon worden meegenomen en de ander op de voorbank van de auto of in een kruiwagen of skelterkar moest worden vervoerd. Met de unster van slager Smit werd het gewicht van de Stedumer oogst vastgesteld.


 


De zwaarste pompoen woog 31 kg, van Yannick Bansberg. Hij won de rollade. De tweede prijs , een kookworst, was voor Jeroen Bansberg, met 27,5 kg en de metworst (derde prijs) was voor George Sevenhuijsen met 26 kg. Bij de zonnebloemen won Leon Bansberg, met een hoogte van 3.67 meter. Hij vond dat Dorpsbelangen toch beter zaad moest kopen. Zijn zonnebloem die uit het konijnenvoer was gegroeid, mat wel 5 meter. Wel eerlijk om de zaken zo gescheiden te houden. De tweede plaats was voor Wietze Kalisvaart met 3.58 meter en de derde voor Jeroen Bansberg met 3.52 meter. Naast het plezier in het kweken fleurt Stedum er ook van op, vindt Lies Oldenhof van Dorpsbelangen. Her en der steken de vrolijke gele zonnebloemen boven hagen en muren uit. Alle reden om dit volgend jaar weer te organiseren, heeft de activiteitencommissie van Dorpsbelangen dan ook al toegezegd.Klik voor de foto`s van de pompoenen/zonnenbloemen kweek wedstrijd

www.stedum.com

Geef een reactie