9 september 2024

Postbode bezorgt brieven Bernhard 62 jaar na dato

0

stedum – Negen brieven uit 1945 vond Henk Pentinga (47) tussen de paperassen van zijn opa. Inmiddels heeft hij één van de brieven op het juiste adres bezorgd. De rest volgt, zo hoopt hij. Die hoop komt niet alleen voort vanuit zijn beroep – wondertje: Pentinga is postbode – maar ook omdat hij vindt dat verzetsmensen of hun nabestaanden recht hebben op de dankbrief die prins Bernhard toentertijd schreef. "Zelf heb ik er weinig aan, vandaar dat ik de nabestaanden wil opsporen."

Dat ging hem vrij gemakkelijk af bij Alie Groendijk‑Palsma (80) uit Ten Boer wier man nooit een bedankje heeft gekregen voor zijn verzetswerk. Dat dat wel de bedoeling was, heeft hij niet geweten want hij stierf in 1999. Zijn weduwe heeft de brief uit 1945 inmiddels gekregen van Pentinga en is daarmee zeer ingenomen. "Allerlei herinneringen aan die tijd komen boven", zegt zij. Ze overweegt de handgeschreven, weliswaar gekopieerde brief in te lijsten.

Hoe Pentinga’s opa het stapeltje brieven heeft bemachtigd, blijft een raadsel. Hij overleed in 1990 op zijn tachtigste waarna zijn spullen op zolder bij een van zijn kinderen zijn beland. Bij een opruimdag vond kleinzoon Henk de brieven. Die interesseerden hem, evenals het leven van zijn opa die in het verzet zat in de omgeving van Wirdum. "Hij heeft er nooit veel over verteld, want zo leuk was het allemaal niet. Misschien zijn die brieven gewoon in de vergetelheid geraakt."

Redmer Krijno Keizer uit Wirdum, Geurt Winter van 6 mei 1911 uit Delfzijl, Jan Bos van 26 november 1922 uit Wirdum, Klaas Keizer van 22 juli 1917 uit Ten Boer, Johannes Tuinder van 4 oktober 1903 uit Oosterwijtwerd, Jan Groendijk van 22 augustus 1924 uit Uithuizermeeden, J. Fokkens en Jan Toonbreker van 28 juni 1923 uit Amsterdam ontvingen de brief niet. Henk Pentinga heeft de brieven. Hij is te bereiken via 0596‑551220 of via helipen@kpnplanet.nl

Dagblad van het noorden

Geef een reactie