22 juli 2024

Postbus 51 Campagne goed rioolgebruik

0

Deze week is de landelijke campagne Goed Rioolgebruik gestart. De gemeente Loppersum steunt deze campagne. Met de slagzin “ik gooi geen troep in het riool” willen we mensen opmerkzaam maken zorgvuldig om te gaan met het riool, zodat verstoppingen kunnen worden voorkomen.

Alles wat u in de gootsteen of door de wc spoelt, komt in het riool terecht. In de meeste gevallen is het riool daar ook voor bedoeld, maar in sommige gevallen juist niet. En dan is dat schadelijker dan u denkt. Vet stolt en doekjes hopen op. Dit leidt tot verstoppingen bij u thuis die vaak alleen een ontstoppingsbedrijf kan verwijderen. Ook verderop in het riool kunnen problemeen ontstaan, zoals vastgelopen pompen en verstopte roosters. En sommige chemische stoffen, zoals medicijnen en verf, zijn niet of nauwelijks uit het water te verwijderen.

 

Dat afvalwater moet namelijk weer gezuiverd worden, zodat het veilig kan terugkeren in het oppervlaktewater: onze rivieren, meren, sloten en vijvers. En als er een keer heel veel regen valt (dat ook met het riool wordt afgevoerd) kan het zelfs gebeuren dat er schadelijke stoffen in datzelfde oppervlaktewater terechtkomen. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Wat wel en niet in het riool kan, en wat u wel met uw afval kunt doen kunu vinden op www.nederlandleeftmetwater.nl

Gemeente Loppersum

Geef een reactie