25 april 2024

Potten met goud en mummies ontbreken in Winsum

0

winsum – De drie archeologen van bureau ARC in de stad Groningen staan te blauwbekken in de bouwput, terwijl Dimitri Visser met zijn graafmachine zorgvuldig te werk gaat. “Krak”, klinkt het ineens

Geschrokken kijken de archeologen en Marius Hazenberg van de Historische Vereniging Winsum Obergum even op. Gelukkig is het ‘slechts’ een rioleringsbuis die het loodje legt.


Want het zou toch zonde zijn van al het werk als er een oude pot of ander voorwerp door de grote bek van de graafmachine vermorzeld wordt. De archeologen hebben een proefsleuf van 15 bij 5 meter gegraven, die ze zorgvuldig hebben onderzocht, en ook de rest van het 300 vierkante meter terrein wordt onder de loep genomen en in kaart gebracht.


“Hier lagen waarschijnlijk grachten”, wijst projectleidster Annet Nieuwhof op de donkergrijze golf in de zandwand. Ook op het afgegraven grondoppervlak staan allerlei lijntjes. Dit is echter het werk van de archeologen, die de verschillende grondsoorten, vari‘rend van klei tot zand en veen, in kaart brengen.


Voorbijgangers vinden het interessant. “Er komen steeds mensen kijken. Op een gegeven moment waren er zoveel mensen, dat ik me er maar even voor afgesloten heb en aan het werk ben gegaan”, vertelt Nieuwhof. Over het algemeen wil ze echter graag over haar werk vertellen. “Geschiedenis is van iedereen.”


Waar de pottenkijkers dan zo benieuwd naar zijn? “Ze vragen heel vaak of we al iets gevonden hebben. Het liefst natuurlijk een mummie of een pot met goud, maar ook andere metalen voorwerpen of aardewerk zijn natuurlijk interessant. Helaas heb ik ze steeds moeten teleurstellen, maar (ze lacht even geheimzinnig) maandag hebben we wel een middeleeuws schild gevonden op de bodem van de gracht. Een ronde, van metaal, met een punt en allerlei afdrukken en stippen. We hebben hem meteen meegenomen voor onderzoek.”

www.dvhn.nl

Geef een reactie