30 mei 2024

Prinses Juliana overleden

0

Soestdijk – Prinses Juliana is zaterdag om tien voor zes in de ochtend op 94-jarige leeftijd op Paleis Soestdijk in Baarn overleden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. De prinses overleed aan de gevolgen van longontsteking.

Juliana overleed in het bijzijn van drie van haar dochters, te weten Beatrix, Irene en Margriet en haar echtgenoot, prins Bernhard. Prinses Christina landde op Schiphol kort na het overlijden van haar moeder. Kroonprins Willem-Alexander en prinses M‡xima keren zondag met hun dochtertje Amalia terug van hun wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech.


Rouwmaatregelen


Premier Balkenende heeft rouwmaatregelen afgekondigd in verband met het overlijden van Juliana. Op alle rijksgebouwen wordt de Nederlandse vlag halfstok, zonder wimpel, uitgestoken vanaf de dag van het overlijden tot en met de dag van de uitvaartdienst en bijzetting met uitzondering van de zondag.


In de periode tot en met de uitvaartdienst en bijzetting worden alle offici‘le feestelijkheden afgelast. Bij andere evenementen zal gepaste soberheid in acht worden genomen, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst.


De persoonlijke vlag ofwel standaard van prins Bernhard is zaterdag gehesen op Paleis Soestdijk, zoals het hoort voluit met een zwarte wimpel. Tot haar dood deelden de prins en de prinses een standaard, maar die is nu voorgoed gestreken.


Uitvaartdienst


De uitvaartdienst van prinses Juliana is vastgesteld op dinsdag 30 maart om 12.30 uur, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De prinses zal worden bijgezet in de Koninklijke Grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft. Prinses Juliana zal de eerste dagen worden opgebaard in Paleis Soestdijk. Hier is voor de naaste familie gelegenheid om afscheid te nemen.


Het stoffelijk overschot wordt woensdag 24 maart overgebracht van Paleis Soestdijk naar Paleis Noordeinde in Den Haag, waar de prinses wordt opgebaard tot de dag van de uitvaart. De koningin en haar zussen Irene, Margriet en Christina zullen hun moeder op deze tocht begeleiden.


Geliefde koningin


Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina werd op 30 april 1909 in Den Haag geboren als enig kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. In 1937 trouwt ze met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Het echtpaar krijgt vier dochters: Beatrix, Margriet, Irene en Marijke (nu Christina). In 1980 maakte Juliana bekend dat ,,haar krachten afnamen”. Haar oudste dochter Beatrix volgde haar in dat jaar op.


Na haar aftreden in 1980 heeft ze een rustige oude dag. De laatste jaren verschijnt ze niet meer in de openbaarheid. Prins Bernhard maakte in 2001 bekend dat ze haar geheugen praktisch volkomen kwijt was.

www.dvhn.nl

Geef een reactie