26 maart 2023

Protest Ten Boer tegen afschaffen schoolzwemmen

ten Boer – Scholen en ouders in de gemeente Ten Boer zijn tegen het afschaffen van schoolzwemmen. Het college van B en W wil een streep zetten door de zwemlessen voor honderden leerlingen om de begroting voor 2005 sluitend te krijgen. Het onderwijs liet woensdagavond tijdens de raadscommissie een krachtig protest horen.

Het spandoek dat bezoekers naar het gemeentehuis hadden meegenomen liet aan duidelijkheid weinig te wensen over: ‘Wij stemmen voor zwemmen’, luidde de tekst. Schooldirecteur Cor Westerholt van de christelijke basisscholen in Ten Boer en Ten Post vindt het afschaffen van schoolzwemmen niet verantwoord. “Ten Boer is een waterrijke gemeente. Ik noem het Damsterdiep. We mogen niet het risico nemen dat kinderen niet kunnen zwemmen.”


Hij is tevens bang dat kinderen vervreemd raken van het zwembad. “Dat is niet goed voor de hygi‘ne. Kinderen in Ten Post, die deze zomer in poelen hebben gezwommen, hadden veel last van huidirritatie.”


Simon Niehof nam namens het openbaar onderwijs in de gemeente Ten Boer het collegevoorstel onder vuur. “Zwemmen helpt kwalen voorkomen. Kinderen die nu zwemles krijgen hebben later minder last van poreuze botten.”


De onderwijzer vestigde de aandacht van de raadsleden ook op de minima. “Er zijn veel gezinnen, die niet het geld voor particuliere zwemlessen kunnen opbrengen.”


De raadsleden lieten echter nog niet het achterste van hun tong zien. Zij maken tijdens de begrotingsvergadering op 4 november hun standpunt bekend. Coby van den Oever (CDA) stelde echter wel een alternatief voor. “Wat vindt u er van het schoolzwemmen na het behalen van diploma A te stoppen?” vroeg zij aan de leraren. Badmeester Peter de Ruiter vindt dit echter geen goed idee. “Met diploma A halen ze net de overkant van het Damsterdiep, maar dan moeten ze via de brug weer terug.”


Het college wint met deze bezuiniging zo’n 7000 euro. Veel scholen vinden echter dat voor zo’n laag bedrag makkelijk een alternatief kan worden gevonden. Niehof: “Er is onderwijspersoneel dat een gratis zwemabonnement krijgt. Maak daar dan eerst een einde aan.”


In de gemeente Ten Boer krijgen circa 240 scholieren gedurende tien weken twintig zwemlessen. De gemeente denkt dat elf kinderen nog nooit les hebben gehad

www.dvhn.nl

Geef een antwoord